Quantcast
Channel: Offshore – SYSLA
Viewing all 1058 articles
Browse latest View live

Suspendert COSL-rigg tilbake til Troll-feltet

$
0
0
coslpromoter

COSL Promoter, som for to uker siden ble besluttet midlertidig suspendert av Statoil, er nå mobilisert igjen.

Riggen har, ifølge COSL, gjennomført tiltak for å imøtekomme krav fra Statoil. Dette innebærer at COSLPromoter fredag 18. mars mobiliserte fra CCB til Troll-feltet for å gjenoppta operasjonen.

I starten av mars valgte Statoil å avslutte kontrakten for ulykkesriggen COSLInnovator samtidig som de suspenderer avtalen på COSLPromoter, fordi sistnevnte skulle kunne «gjennomføre nødvendige tiltak som må til for å oppfylle kontrakten.»


Nå er denne riggen solgt på auksjon

$
0
0
deepsea metro II

Boreskipet Deepsea Metro II, som har lagt i bøyen og tatt i arrest av banken, skal nå være solgt. Det skjer i et knusktørt riggmarked og en langvarig salgsprosess.

Riggen skulle egentlig gått under hammeren på en auksjon for noen uker siden, men først 15. mars gikk kjøpet i boks.

Det var Chalfont Shipping LTD som fikk tilslaget på 210 millioner dollar. DVB Bank America hadde tatt riggen i arrest og hadde 283 millioner dollar utestående i enheten. De må dermed se differansen bli tapt.

Skrevet ned til 0

Riggen har lagt i opplag i Curacao utenfor Venezuela siden den gikk av kontrakt i mai i fjor og salgsprosessen har pågått i månedsvis.

Norske Odfjell Drilling er deleier i boreskipet med 40 prosent gjennom Deepsea Metro Ltd.

Odfjell Drilling har skrevet ned verdien i dette selskapet og riggene til null. Deepsea Metro Ltd. eier nemlig også boreskipet Deepsea Metro I. Denne riggen gikk av kontrakt i januar og ligger også i opplag.

Blir fort langt dyrere

Kilder i riggbransjen peker på at det ikke er usannsynlig at Deepsea Metro II blir liggende i bøyen i et eller to år, med de kostnader dette medfører. Så må man klargjøre den for nye operasjoner, som også koster penger.

Da kan kalenderen fort vise 2018 og riggen vil ha kostet 350-370 millioner dollar.

Kildene peker også på at riggen da vil være 7 år gammel. Altså; det virker usannsynlig at noen i dagens marked vil by opp mot det banken har til gode.

Det var DVB Bank America som tok tatt arrest i riggen, siden eierselskapet Chloe Marine Corporation misligholdt lånet.

Hvilke planer Chalfont Shipping LTD har for riggen er ikke kjent.

Disse riggene er helt like. Den ene fikk kontrakten terminert, den andre ble årets rigg

$
0
0
COSL2

COSL Drilling Europe har havnet i en spesiell situasjon. Statoil har som kjent terminert kontrakten på COSLInnovator og suspenderte samtidig COSLPromoter.

Nå får de diplom fra oljeselskapet.

For i går ble det kjent at COSLPromoter, som nå er tilbake på jobb, ble årets rigg 2015.

– Denne utmerkelsen henger høyt, men det er selvsagt spesielt å motta denne med tanke på situasjonen selskapet vårt er inne i, sier COSL-sjef Jørgen Arnesen.

Begge lå høyt oppe

Bakteppet er at riggselskapet har måtte si opp til sammen cirka 460 personer etter at Statoil har avsluttet kontraktene på COSLPioneer og COSLInnovator.

Sistnevnte mener fagforeningen har bakgrunn i dødsulykken på Troll 30. desember.

– Den tragiske ulykken på Troll er ikke årsaken til at vi terminerte kontrakten. Årsaken er, som vi har sagt før, vilkår i kontrakten som ikke er oppfylt, sier Statoils pressetalsmann Ola Anders Skauby til Offshore.no.

– Men har du forståelse for at man reagerer på at den ene riggen får kontrakten terminert, mens den andre blir årets rigg?

– Jeg har forståelse for at temaet kommer opp. Men for oss er det viktig å vise at vi anerkjenner de gode resultatene som er vist på COSLPromoter.

Etter det Offshore.no kjenner til skal begge COSL-riggene ha skåret høyt på listen over årets rigg. Bransjekilder hevder COSLInnovator var på vippen mellom 2. og 3.plass frem til ulykken. Nå ble det andre rigger som får disse.

Skauby opplyser at 2.plassen gikk til Bideford Dolphin, med Songa Delta på 3.plass.

– Levert høy kvalitet lenge

Kriteriene for årets rigg er fremdragende HMS- og operasjonsresultater. Dette inkluderer «ingen alvorlige HMS-hendelser» og «konsistente høye operasjonsresultater».

– Vel vitende om at søsterriggene COSLInnovator og COSLPromoter begge oppnådde meget sterke operasjonelle resultater i 2015, er dette en viktig bekreftelse på at våre ansatte og rigger har levert høy kvalitet og gode resultater over en lang periode. COSL har i løpet av de siste årene gjort betydelige investeringer i både tid og midler for å oppnå disse resultatene. Denne tildelingen viser at våre prioriteringer har vært riktig og gitt effekt.

Nå er snart halvparten av riggene i Norge uten oppdrag

$
0
0
transocean searcher coslinnovator ccb

Riggmarkedet i Norge er i ferd med å treffe bunnen.

Nå er 13 rigger uten kontrakt, frem mot sommeren øker antallet til 18.

Offshore.no har talt over antall rigger som kan bore på norsk sokkel denne våren. Opptellingen viser at av 41 rigger vil 18 stå uten kontrakt når vi tar sommerferie, slik ståa er nå.

De fem som ruller av kontrakt frem mot sommeren, ser du øverst i denne saken.

Her er listen over de som ligger til kai per nå.

 Status
Bredford DolphinLedig
COSLInnovatorLedig
COSLPioneerLedig
Island InnovatorLedig
Maersk GuardianBoligrigg i Danmark
Ocean VanguardLedig
Polar PioneerLedig
Rowan StavangerLedg
Songa TrymLedig
Transocean BarentsLedig
Transocean SearcherLedig
West NavigatorLedig
West VentureLedig

Songa tar levering av enda en CAT D-rigg

$
0
0
Cat D

Songa Enabler vil snarlig forlate Sør-Korea med retning mot Norge og en langtidskontrakt med Statoil.

Riggen vil ankomme Norge med alt tredjepartsutstyr installert og klar for siste tester, skriver selskapet i en børsmelding torsdag.

Oppstart på boreoperasjonene er forventet å finne sted i 3.kvartal i år.

Lettere å få rigger inn til Norge? – Dette brevet bekymrer oss

$
0
0
brev collage

Fagforbundet Safe liker ikke oppgaven Petroleumstilsynet har fått av Arbeidsdepartementet. 

I rapporten «Flyt av flyttbare innretninger mellom kontinentalsokler i Nordsjøbassenget» identifiserte Petroleumstilsynet 13 tiltak som kan bidra til enklere forflytning av rigger fra britisk til norsk sokkel.

Nå ber Arbeids- og sosialdepartementet tilsynet gå videre med åtte av punktene. Det viser dokumenter Offshore.no har fått innsyn i.

Fagforbundet Safe er bekymret for at arbeidet vil svekke sikkerheten på norsk sokkel.

– Innholdet i dette brevet bekymrer oss. Da dette arbeidet startet, var det mangel på rigger i Norge og ratene var skyhøye. Nå ligger det jo rigger tilgjengelig langs hele kysten. Bare det burde vært grunn nok til å parkere hele prosjektet, sier HMS-ansvarlig Roy Erling Furre i Safe.

Her er de åtte tiltakene som departementet ber Ptil utrede nærmere:

  1. Klargjøring av grensene for når det maritime regelverket kan anvendes.
  2. Tydeligere svar fra Ptil til næringen om hvilke krav som gjelder for ulike innretninger.
  3. Klargjøre hvilke deler av maritimt regelverk som blir gjenstand for oppfølging fra Petroleumstilsynets side
  4. Mulig aksept og tilrettelegging for ulike standarder.
  5. Anvendelse av maritimt regelverk også for fysisk arbeidsmiljø på sokkelen.
  6. Endring av praksis vedrørende kravet til utarbeiding og innsending av samsvarsmålinger ved godkjenning av rigger for norsk sokkel.
  7. Endring av SUT-ordningen (Ptils godkjenning av rigger) med hel eller delvis anerkjennelse av «Safety Case».
  8. Vurdere praksis med å håndtere flytende innretninger som nye ved hvert nytt samtykke til bruk.

– Svekker sikkerheten
«Tiltakene som gjelder mer omfattende endringer av regelverk og praksis (tiltak 4-8) kan potensielt påvirke HMS-standarden på sokkelen», skriver departementet i et brev til Ptil.

– Forslagene som nå skal utredes innebærer svekking av sikkerheten og arbeidsmiljøet på norsk sokkel. Ta for eksempel forslaget om å anvende maritimt regelverk på arbeidsmiljø; problemet er jo at det knapt finnes regler for arbeidsmiljø i det maritime regelverket, sier Furre.

– Dere har ingen forståelse for denne måten å kutte kostnader på?
– Nei. Det finnes andre og bedre måter å effektivisere driften på. Sikkerhet, arbeidsmiljø og lønn har ikke vært kostnadsdriverne innen boring og brønn. Kostnadsgaloppen har sin forklaring i måten man planlegger og gjennomfører jobbene på.  Dermed unngår disse forslagene totalt det som er sakens kjerne, nemlig effektiv gjennomføring av selve arbeidet.

– Vekk, men neppe glemt
Dette betyr samtidig at kontroversielle tiltak som oppmyking av 1/3-regelen og kutt av ubetalte pauser for de offshoreansatte er utelatt når departementet har staket ut veien videre for Ptils oppfølging. Men Furre nekter å tro at denne delen av rapporten er glemt.

– Alt som handler om lønn og arbeidstid ligger utenfor Ptils mandat. Dermed er vi fortsatt bekymret for at den delen av rapporten vil bli fulgt opp i andre fora.

Departementet ber Petroleumstilsynet om en konkret framdriftsplan for det videre oppfølgingsarbeidet med åtte tiltakene i løpet av september.

– Bedre flyt krever dyptgripende endringer
Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass er positiv til at rapporten blir fulgt opp.

– Vi er informert om denne saken gjennom regelverksforum. Skal man ha en bedre flyt av rigger, må det mer dyptgripende endringer i regelverket til. Derfor er vi positive til at Ptil nå vil gå inn i dypere vurderinger av regelverket. Norsk olje og gass vil bidra konstruktivt i dette arbeidet, sier kommunikasjonssjef Maiken Ree i Norsk olje og gass.

Her er riggselskapenes neste milliard-mulighet

$
0
0
rigg aasta collage

Statoil er nå i markedet for å finne en rigg til bore syv brønner på Aasta Hansteen.

Opprinnelig var planen å bruke West Hercules, en rigg de allerede har leieavtale med.

Men siden Aasta Hansteen ble utsatt fra 2017 til andre halvdel 2018 kan Statoil starte med blanke kort i rigganskaffelsen og dermed oppnå svært gode priser.

Henter info om priser
Borekampanjen som Statoil nå skal planlegge vil starte tidligst 4.kvartal 2017. Det er ikke startet en formell anbudsrunde, men Statoil bekrefter at de har følere ute i markedet allerede nå.

– Vi har sendt ut en markedsforespørsel for å få en antydning på hva en dypvanns borerigg på norsk sokkel vil koste fra slutten av 2017 og utover.

Det opplyser Statoils pressetalsmann Ola Anders Skauby til Offshore.no.

– Dette er ikke en anbudsforespørsel, men en ren informasjonsinnhenting og for å avdekke tilgjengelighet.

Blir billig
Svaret de får vil åpenbart innholde to klare svar; svært mange rigger vil kunne ta på seg oppdraget og prisene vil være lave. For de siste inngåtte avtalene på norsk sektor viser at dagratene ligger på et helt annet nivå enn de aktuelle riggene får i dag.

De sist inngåtte avtalene for Lundin, Statoil og Wintershall viser dette.

Lundin sikret seg Leiv Eiriksson med en ikke oppgitt dagrate, men etter det Offshore.no kjenner til skal denne være ned mot 140.000 dollar. For Statoils Johan Sverdrup og Wintershalls Maria er raten oppgitt – 300.000 dollar.

Les også: Kanskje hadde han grunn til å smile likevel?

Verdt rundt en milliard
Etter det Offshore.no kjenner til boringen av produksjonsbrønnene på Aasta Hansteen ta 60-70 dager per brønn.

Dermed vil en kontrakt med dagrate på 300.000 bety en kontrakt på 1,1 milliarder kroner.

Statoil jakter en semi-rigg og kontrakten er den eneste av betydning på norsk sokkel nå. For de oppjekkbare riggene ligger det en rosin i pølsen på Yme.

Les saken: Ny riggkontrakt på 10 år? Her kommer sjanse

Det vil bli en knallhard kamp om Aasta Hansteen-jobben til Statoil. Størstedelen av flåten med flytere vil være uten kontrakt, slikt bildet er nå.

Her er listen over de riggene som vil være uten kontrakt på det aktuelle tidspunktet. Ikke alle riggene vil være aktuelle på grunn av vanndybden det skal bores på.

RiggEier
Leiv EirikssonOcean Rig
Bideford DolphinDolphin Drilling
West VentureSeadrill
Songa TrymSonga Offshore
West NavigatorSeadrill
Borgland DolphinDolphin Drilling
West AlphaSeadrill
Transocean WinnerTransocean
Bredford DolphinDolphin Drilling
Songa DeltaSonga Offshore
Songa DeeSonga Offshore
Scarabeo 8Saipem
West HerculesSeadrill
Transocean SpitsbergenTransocean
COSLInnovatorCOSL Drilling Europe
COSLPioneerCOSL Drilling Europe
Scarabeo 5Saipem
Transocean SearcherTransocean
Transocean BarentsTransocean
Transocean ArcticTransocean
Stena DonStena Drilling
Deepsea BergenOdfjell Drilling
Island InnovatorIsland Drilling
Beacon AtlanticNorth Sea Rigs
North DragonNorth Sea Rigs
Beacon PacificNorth Sea Rigs
Polar PioneerTransocean
Eirik RaudeOcean Rig

105 rigger borte på et år

$
0
0

Siden mars i 2015 har antall aktive oljerigger offshore stupt.

For et år siden talte Baker Hughes 316 aktive rigger – i dag er tallet 211.

Det viser analysebyråets månedlige opptelling.

Fra februar i år til mars i år har tall gått fra 225 til 211.

I Europa har antallet falt fra 55 til 38 offshore-rigger det siste året.

På verdensbasis, med USA og Canada inkludert, har antallet rigger onshore og offshore stupt fra 2.557 til 1.551, viser oversikten.


To brudd på regelverket ved COSLInnovator-ulykken

$
0
0
coslinnovator

Riggens overbygg var ikke dimensjonert for å motstå horisontale bølgelaster. Det er et av to sentrale punkter i granskningsrapporten til Petroleumstilsynet etter dødsulykken på COSLInnovator i fjor.

Ptils granskningsrapport etter dødulykken på COSLInnovator konkluderer med at værforholdene 30.desember 2015 sannsynligvis var innenfor det riggen skal være designet for.

Rapporten påviser to brudd på regelverket:

  • COSLInnovator hadde ikke klaring på 1.5 m mellom underkant av nederste dekk og høyeste bølgetopp. Innretningens overbygg var ikke dimensjonert for å motstå horisontale bølgelaster.
    – Horisontale bølgeslag ikke har fått oppmerksomhet, selv om negativt air gap ble påvist i analyser.
  • Opptellingssystemet under mønstring fungerte ikke tilfredsstillende.
    -Det tok for lang tid å få kontroll på personell om bord. 40 minutter brukte de før dette var gjort. Det skulle tatt 10 minutter.

Sentrale analyser
HMS-regelverket i petroleumsvirksomheten setter krav til klaring mellom nederste dekk og øverste bølgetopp (air gap) dersom innretningens overbygg ikke er dimensjonert for å tåle bølgeslag.

Fakta

  • 30.desember i fjor at en mann mistet livet da en brottsjø traff boligkvarteret på COSLInnovator på Troll-feltet.
  • Dette var den første dødsulykken i petroleumsvirksomheten siden 2009.
  • Fire andre personer ble skadet. Det var 106 personer om bord da hendelsen inntraff.
  • Bølgen, som knuste til sammen 17 vinduer, var trolig 30 meter høy.
En vesentlig del av granskingen har vært å se på hvordan bølgeslag kunne nå opp på fremsiden av overbygget. Analysene utført i designfasen, for å klarlegge air gap, er derfor sentrale i granskningsrapporten.

Det foreligger ulike beregninger av air gap for COSLInnovator, med forskjellige resultater, i tillegg til en modelltest.

– Det er Ptils vurdering at to sentrale gjennomførte analyser ikke ble tatt tilstrekkelig hensyn til i designutviklingen. ​Det er sannsynlig at dette forholdet har hatt betydning for skadeomfanget av hendelsen, skriver Ptil.

I tråd med praksis
Tilsynet skriver at dekk skal dimensjoneres for påkjenning av bølger, dersom riggen har negativt air gap.

Kravene skiller ikke mellom vertikale og horisontale bølgeslag.

– Ptil observerer at horisontale bølgeslag ikke har fått oppmerksomhet, selv om negativt air gap ble påvist i analyser utført av både DNV og Grenland Group. 

Samtidig peker de på at arbeidet i prosjektperioden i hovedsak var i tråd med erfaring og praksis for rigger, på den tiden da COSLInnovator ble bygget.

Altså; COSL har gjort det som er normalt ved bygging av rigger.

Riggselskapet får likevel pålegg om å gjøre utbedringer med bakgrunn i de påviste regelbruddene innen 1. oktober i år. En plan for arbeidet må legges fram innen 13. mai.

– Vil få konsekvenser for mange av riggene på sokkelen

$
0
0
arnesen

Fredag ble Petroleumstilsynets granskningsrapport etter COSLInnovator-ulykken offentliggjort. Den konkluderer med to brudd på regelverket.

Det mest sentrale punktet i rapporten er at Ptil påpeker at COSLInnovators dekkboks på hendelsestidspunktet ikke var dimensjonert for å motstå horisontale bølgelaster av en slik størrelse som inntraff.

– Ny praktisering av regelverket

Riggselskapet peker i melding på at praktisering av dagens regelverk ikke tar hensyn til horisontale bølgelaster på utvendige skott.

Dette viser også rapporten fra Ptil.

Fakta

Hovedfunnene i de to granskningene:
  • Vinduene i riggens overbygg var ikke dimensjonert for å tåle horisontal bølgelast. Disse tålte derfor ikke kreftene fra bølgen som traff.
  • Det er funnet avvik i installasjonen av vinduene knyttet til feil materialkvalitet på noen av boltene og antall skiver som er anvendt under installasjon av vinduene. Det er imidlertid konkludert med at dette ikke har påvirket utfallet av hendelsen.
  • Innretning for luftoperert åpning av værtette dører i forkant av riggen ble utløst da bølgen traff.
  • Opptellingssystemet under mønstring fungerte ikke tilfredsstillende. I beredskapsplanen for COSLInnovator er det satt krav til POB (personell om bord) kontroll innen 10 minutter ved en fare- eller ulykkeshendelse. I den aktuelle situasjonen tok det 40 minutter før full kontroll på POB var ivaretatt.
COSL har selv gjennomført en intern granskning sammen med Statoil og Aker Solutions og funnene er i hovedsak like.

Riggselskapet mener at både operatører, rederier og riggdesignere har hatt tilsvarende forståelse av kravene.

– Vi registrerer at rapporten derfor representerer krav om en ny praktisering av regelverket fra Petroleumstilsynets side.

– Det er sannsynlig at en slik endring vil få konsekvenser for mange av riggene på sokkelen, som også vil måtte dokumentere samsvar på en tilsvarende måte.

– Har hatt verre vær

De skriver videre at de har en samlet operasjonstid for sine tre rigger i Norge på 11 år og alle disse har hatt betydelig verre vær en det som inntraff 30. desember 2015, uten at det har vært horisontale bølgelaster på dekkboksen.

Både Ptil og COSL mener bølgen var innenfor dagens designkriterier satt av DNV GL. Men hvor stor bølgen faktisk var er ikke konkludert med.

– Må lære av hendelsen

Begge granskningene drøfter en usikkerhet knyttet til analyser av dekkets avstand til vannflaten («air gap») og tidligere modellforsøk.

– Behov for nye beregninger eller modellforsøk påpekes derfor for å kunne verifisere forholdene.

– Det er viktig at bransjen lærer av en slik tragisk hendelse. Vi har et felles ansvar for å gjøre alt vi kan for at arbeidsplasser i Nordsjøen er trygge. Derfor har COSL Drilling Europe vært opptatt av å dele læringspunkter etter hendelsen med bransjens aktører. Blant annet er det gjennomført flere møter der bransjens aktører er blitt orientert om hendelsen, samt de tiltak som er iverksatt. Oppfølging og lukking av aksjoner etter hendelsen har selskapets høyeste prioritet.

Riggselskapet ønsker ikke å kommentere rapportene ut over en pressemelding i dag.

Her skrur Statoil sammen sine neste super-rigger

$
0
0
Skjermbilde 2016-04-10 kl. 20.47.57

Byggingen av Statoils to egenutviklede oppjekkbare rigger, CAT J, pågår for fullt. Askeladden og Askepott skal få ut all lønnsom olje fra Gullfaks- og Oseberg-feltene.

Samtidig som den siste av fire CAT-riggene nettopp er levert fra DSME-verftet jobber Statoil på spreng for å holde tidsplanen for sine neste to spesial-rigger til norsk sokkel.

Fremdriften i byggingen av CAT J-riggene er i henhold til våre forventninger. Vi forventer at de er klare til innsats i Norge i løpet av sensommeren og høsten 2017.

Det opplyser Statoils pressetalsmann Ola Anders Skauby.

Skal lære av CAT D-prosjektene

I tillegg til å bygge fire CAT D-rigger, skal de også sette totalt tre CAT J-rigger i operasjon. Den siste enheten skal til britisk sokkel. CAT D-prosjektene baner løypen for den neste bølgen av spesial-rigger.

I Statoil er det samme avdeling i Norge som følger opp alle mobile nybygg til selskapet. Det inkluderer CAT D og CAT J. Denne avdelingen setter kontrakter, engasjerer prosjektledere og har ansvar for oppfølging av framdrift og budsjett. Dette er gjort nettopp for å sikre god kommunikasjon og erfaringsoverføring mellom prosjektene. Vi har for eksempel hentet erfaringer med mobilisering av tredjepartsutstyr fra CAT D og lagt disse til grunn for planleggingen av tilsvarende mobilisering for CAT J. I tillegg er det både kulturell lærdom og praktiske erfaringer knyttet til det å samarbeide med et verft, som er nyttig å ta videre fra prosjekt til prosjekt.

Skal få ut mest mulig av feltene

– Hvor viktig blir disse riggene for de to lisensene, når de kommer igang?

– CAT J-riggen som i løpet av sommeren 2017 forventes klar til operasjoner på Gullfaksfeltet i løpet av sensommeren 2017 og eies av lisensen. Den skal driftes av KCA Deutag som er borekontraktør. Dette er en viktig rigg for lisensen for å sikre at vi får tatt ut alle lønnsomme reserver og undersøkt alle muligheter i satellittområdet på Gullfaks, sier Skauby.

Denne riggen har fått navnet Askeladden. Søster-riggen, Askepott, blir også sentral i  fremtiden for Statoil og lisenspartnerne.

– Oseberg-lisensen skal eie den andre CAT J-riggen. Den forventes i operasjon på feltet i løpet av høsten 2017 og skal også driftes av KCAD. Riggen skal jobbe med å sikre at vi får tatt ut alle bærekraftige reserver i Oseberg-området.

Jobbmulighet for norske verft

Som Offshore.no tidligere har skrevet har Statoil etterspurt informasjon fra norske verft for å etablere en tjeneste i forbindelse med mobilisering av riggene før de tas ut til de respektive feltene.

– Har dere nå valgt verft /leverandør som skal ta ta i mot riggene når de kommer til Norge?

– Vi har ikke gått ut med et anbud, men har etterspurt informasjon fra noen verft fordi vi kan få et behov for støtte etter at CAT J-riggene er levert fra Samsung-verftet. Omfanget av dette er ikke fastsatt. Det dreier seg i første omgang om en lokasjon for lasting av utstyr, trening av personell og oppstartsforberedelser. Blant kriteriene er kort seilingstid fra Gullfaks og Oseberg, samt bunnforhold som gjør det mulig å jekke opp riggen. Vi regner med å ta stilling til dette før sommeren neste år.

De nye CAT J-riggene vil kunne operere på havdyp fra 70 til 150 meter og bore brønner ned mot 10.000 meters dyp.

Fant fire avvik på Rowan Viking

$
0
0
rowan viking

Petroleumstilsynet førte i februar tilsyn med Rowan Norway og innretningen Rowan Viking innen logistikk og beredskap.

Målet for aktiviteten var å verifisere etterlevelse av selskapets egne krav og myndighetskrav i forhold til operasjonelle, administrative og tekniske forhold.

Det ble identifisert fire avvik knyttet til:

  • Klemfare
  • Brannstasjoner
  • Redningsvester
  • Kompetanse og opplæring

Videre ble det identifisert sju forbedringspunkter knyttet til:

  • Vedlikehold av løfteinnretninger og løfteredskap
  • Tekniske funn
  • Sikring av evakueringsveier ved krengning
  • Trening og øvelser
  • Nødbelysning
  • Oppfølging av vedlikehold på beredskapsutstyr
  • Kompetanse og analyser

Rowan har fått frist til 2.mai for å redegjøre for hvordan avvik og forbedringspunkter vil bli håndtert.

Nå tjener den tredje CAT D-riggen penger

$
0
0

Mandag startet Songa Encourage sine første operasjoner i sin 8-årskontrakt med Statoil.

Riggen er nå på dagrate og jobber på Skuld, opplyser Songa i en børsmelding.

Songa  Encourage er den tredje av fire CAT D-rigger bygget for, og leid ut til Statoil.

Statoil forlenger suspensjonen av denne riggen for tredje gang

$
0
0
scarabeo 5

Scarabeo 5 må vente enda en tid før den kommer seg i oppdrag igjen.

Riggen ble først suspendert fra 5.oktober i fjor og ut 2015.

Deretter ble suspsensjonen forlenget av Statoil, med parkering til mars 2016.

Så ble dette utsatt til mai.

Nå venter ytterligere tre måneder uten oppdrag.

Riggen er suspendert til august. 

– Vi jobber hele tiden med å optimalisering bruken av de riggene vi har tilgjengelig og vi har så langt ikke lykkes å modne frem planer for denne riggen, sier Statoils pressetalsmann Ola Anders Skauby.

Han opplyser at riggen kan komme tilbake i operasjon før 1.august.

– Vi ser på konkrete muligheter og klarer vi å modne frem oppdrag som gjør at riggen kan tas i bruks før suspensjonen går ut, vil vi gjøre dette.

Plugge-planer
Statoil har tidligere sagt de har planer om å bruke riggen til plugge en gammel letebrønn i nærområdet til Huldra.

I tillegg til den 43 dager lange jobben oppga Statoil at de arbeidet videre med å modne frem noen jobber innen boring og komplettering av nye brønner, brønnvedlikehold og permanent plugging.

Det er usikkert hva den siste suspensjonen betyr for dette arbeidet.

– Disse riggene vil kjempe om riggjobben på Aasta

$
0
0
aasta rigg

Over 30 rigger vil være ledige for å kjempe om en riggkontrakt på syv brønner på Aasta Hansteen. Ekspertene peker på sine favoritter.

Som Offshore.no skrev tidligere i april er Statoil i markedet for å sjekke hva en dypvannsrigg til norsk sokkel vil koste fra slutten av 2017 og utover.

Statoil kan velge og vrake når de skal plukke sin enhet.

– Står mellom 6-7 rigger

Listen over tilgjengelig rigger er lang, men bare en håndfull er i praksis aktuelle. Blant annet vil vanndybden på borelokasjonen på 1.300 meter gjøre mange uegnet.

– Det kommer til å bli knallhard konkurranse om denne jobben og jeg forventer det vil stå mellom 6-7 rigger. Transocean kan ta dette med Barents eller Spitsbergen.

Det sier rigganalytiker Anders Bergland i Clarksons Platou Securities.

Han støttes av Janne Kvernland i Nordea Markets.

– Jeg ville holdt en knapp på rigger som Transcocean Barents, Transocean Spitsbergen, Leiv Eiriksson, Eirik Raude og Scarabeo 8.

Sistnevnte har opsjoner i sin avtale som kan – hvis de blir utøvet – gjøre at riggen blir utilgjengelig. Eirik Raude må også hentes tilbake til norsk sokkel.

Analytikerne peker videre på at West Navigator kan være en kandidat, men at denne er i kaldt opplag og vil trolig koste for mye å reaktivere.

Flere nybygg kan være aktuelle

Blant andre rigger som nevnes er Henry Goodrich, som var til klassing i Ølen mot slutten av 2015. Denne har kontrakt som strekker seg til mai 2018 i Canada, men oppstartstidspunktet på Aasta er ikke spikret slik at den kan være en outsider.

Andre nevnte rigger er Stena Midmax, som er under bygging i Sør-Kora og skal være ferdig i starten av 2017.

I tillegg kommer enheter som Bollsta Dolphin, West Mira, West Rigel.

– Ser på«last done»

Med norskekysten full av parkerte rigger vil Statoil kunne velge akkurat det de vil ha. Og prisen de må betale, dagraten, vil være hyggelig.

– I dagens marked vil alle oljeselskap peke på «last done», når det kommer til raten. Markedet tilsier en dagrate på 150.000-200.000 dollar, sier Bergland.

Han tenker da på at mens Odfjell-riggene Deepsea Stavanger og Deepsea Atlantic fikk 300.000 på Maria og Johan Sverdrup, fikk den sist inngåtte avtale en rate på 145.000 dollar – Leiv Eiriksson til Lundin.

Videre har Transocean Arctic inngått avtaler på 170.000-179.000 dollar.

Det er ikke satt i gang noen formell budrunde på denne jobben, men Statoil har startet undersøkelser og spurt riggselskapene om informasjon om pris på leie av en dypvannsrigg til å bore på Aasta Hansteen.

Her er listen over de riggene som vil være uten kontrakt på det aktuelle tidspunktet. Ikke alle riggene vil være aktuelle på grunn av vanndybden det skal bores på.

RiggEier
Leiv EirikssonOcean Rig
Bideford DolphinDolphin Drilling
West VentureNADL
Songa TrymSonga Offshore
West NavigatorNADL
Borgland DolphinDolphin Drilling
West AlphaNADL
Transocean WinnerTransocean
Bredford DolphinDolphin Drilling
Songa DeltaSonga Offshore
Songa DeeSonga Offshore
Scarabeo 8Saipem
West HerculesNADL
Transocean SpitsbergenTransocean
COSLInnovatorCOSL Drilling Europe
COSLPioneerCOSL Drilling Europe
Scarabeo 5Saipem
Transocean SearcherTransocean
Transocean BarentsTransocean
Transocean ArcticTransocean
Stena DonStena Drilling
Deepsea BergenOdfjell Drilling
Island InnovatorIsland Drilling
Beacon AtlanticNorth Sea Rigs
North DragonNorth Sea Rigs
Beacon PacificNorth Sea Rigs
Polar PioneerTransocean
Eirik RaudeOcean Rig
Stena MidmaxStena Drillig
Bollsta Dolphin
West RigelNADL
West Mira
Henry GoodrichTransocean

Sevan utsetter leveranse av ny rigg – igjen

$
0
0
sevan developer

Sevan Drilling og Cosco-verftet er enige om å utsette leveransen av riggen Sevan Developer med ytterligere seks måneder.

Det betyr at riggen nå er utsatt med ett år sammenliknet med selskapets opprinnelige plan.

Nå har de startet jakten på Yme-riggen

$
0
0

De nye Yme-eierne har nå intensivert arbeidet med å skaffe en rigg til Yme.

OKEA har i dag på vegne av operatøren Repsol og partnerne på Yme sendt ut invitasjon til å tilby jack-up med prosessanlegg for Ymefeltet, skriver OKEA i en oppdatering på LinkedIn.

Skjermbilde 2016-04-15 kl. 08.43.28

Milliardjobb tre vil slåss om
OKEA, som er Erik Hauganes og Ola Borten Moes ferske oljeselskap, skal finne en stor oppjekkbar rigg som skal stå på feltet i 10 år eller mer.

Fakta

Yme
  • Oppdaget i 1987, var i produksjon 1996–2001, men ble stengt ned på grunn av høye kostnader og lav oljepris.
  • Ny plan for utbygging og drift (PUD) for gjenutbyggingen av Yme ble godkjent av den norske regjeringen den 11. mai 2007.
  • Plattformen, som ble installert sommeren 2011, ble aldri fullført, og har vært uten bemanning siden 12. juli 2012 grunnet funn av alvorlige strukturelle mangler.
  • Eieren av plattformen, Single Buoy Moorings, erklærte den som skrot. Plattformen er planlagt fjernet fra feltet i 2016.
  • 4. januar 2016 ble det annonsert at Repsol og OKEA har inngått en avtale om kjøp av Repsols andel på 60 prosent i feltet.

Kontrakten vil være en etterlengtet milliardjobb. Haugane har tidligere bekreftet han venter seg anbud fra tre forskjellige aktører, men han vil ikke røpe hvilke.

Det er likevel lett å se hvem som vil by på denne kontrakten; de store aktørene som tilbyr oppjekkbare rigger på norsk sokkel er Maersk Drilling, Seadrill og Rowan Companies. Alle disse har rigger som vil være ledige for jobben.

Billig, men fortsatt butikk
– Lave rater er en forutsetning for at dette feltet er mulig å bygge ut, men samtidig skal også riggselskapene tjene penger, sa Haugane til Offshore.no forrige måned.

Avtalen gjennomføres etter fjerning av Yme-plattformen, som skal skrapes, og etter at Okea har sendt inn og fått godkjent en oppdatert plan for utbygging og drift for Yme.

Målet er å levere revidert utbyggingsplan i løpet av året og få feltet i produksjon i 2018 eller 2019.

Her er enda en storjobb i sikte for kriserammede riggselskap

$
0
0
zidane dea

Som Offshore.no skrev fredag, vil myndighetene sette fart på Zidane-utbyggingen i Norskehavet. Det kan presse frem en kjærkommen riggkontrakt.

Lisens-eierne i gassfunnet har fått beskjed om å levere utbyggingsplan innen 2. august, eller miste hele feltet.

Med press fra myndighetene er det å forvente at PUD blir levert og prosjektet utløser flere kontraktsmuligheter.

Mer om riggmarkedet får du i denne podcasten:

Skal bore fire brønner
I konsekvensutredningen for Zidane i PL435 skisseres borekontrakten:

Det er planlagt fire produksjonsbrønner boret fra en brønnramme plassert sentralt over Zidane øst og vest. Brønnrammen vil blir installert før boringen starter og boringen av produksjonsbrønnene vil skje gjennom denne.

Boreprogrammet som skisseres strekker seg over cirka 400 dager, kompletteringsarbeid inkludert. Gitt prisene i riggmarkedet nå, fra 150.000-200.000 dollar dagen, vil kontrakten være verdt 500-600 millioner kroner.

Fakta

ZIDANE
  • Gassfunn i Norskehavet.
  • Dea Norge er operatør med en 40 prosents eierandel.
  • Medeiere er OMV, Maersk Oil og Edison, hver med 20 prosent.
  • Ressursanslaget er 17,1 milliarder standard kubikkmeter gass og 0,4 millioner kubikkmeter kondensat.
  • Planen er å bygge ut Zidane med en havbunnsramme med tilknytning Heidrun-plattformen.
  • Investeringsanslaget var tidligere på mellom 10 og 13 milliarder kroner, men med fallende leverandørpriser er det naturlig at dette anslaget nå er betydelig redusert.

Har laget krav til riggen
Siden PUD ikke er levert, er det vanskelig å fastslå nøyaktig oppstart på borekontrakten, men bransjekilder anslår våren 2018.

Partnerskapet i Zidane kan velge og vrake i ledige rigger på norsk sokkel. Men det er etablert en kravspesifikasjon som utelater en del av de ledige enhetene.

Ett av kravene er at riggen må ha en utblåsningsventil (BOP) godkjent for trykk på 15.000 psi.

Riggen må også ha:

  • God kapasitet for håntering av bore- og kompletteringsvæsker.
  • Nødvendig krankapasitet for å løfte inn brønnhoder og annet tyngre utstyr relatert til komplettering og boreoperasjonen.
  • Være en lukket rigg for sikker håntering av borevæsker for å hindre utslipp.

Her er listen over riggene som vil kunne ta på seg jobben. Det er da ikke tatt hensyn til at flere av disse riggene vil ha lagt i opplag i årevis og bli dyre å reaktivere, altså prise seg selv ut.

Nå er enda en CAT D-rigg godkjent

$
0
0
Songa+Offshore+nye+rigger

Songa Encourage har fått Petroleumstilsynets samsvarsuttalelse (SUT).

– Det er Ptils vurdering at petroleumsvirksomhet kan gjennomføres ved bruk av innretningen Songa Encourage innenfor regelverkets rammer, heter det i vedtaket fra Ptil.

Songa Encourage er som kjent den tredje av totalt fire CAT D-rigger som Songa bygger for Statoil.

Til sammen har nå 60 flyttbare innretninger fått samsvarsuttalelse fra Ptil.

Utsetter boreskip for andre gang

$
0
0
ENSCODS9Drillship-47252

Transocean utsetter levering av to boreskip til 2020.

Riggene, som bygges ved Jurong-verftet, ble utsatt i to år i 2015.

Nå skal de leveres i første og tredje kvartal 2020.

Viewing all 1058 articles
Browse latest View live