Vil du abonnere på våre nyhetsbrev? Klikk her.
Grunnen er toppmøtet i Verdens økonomiske forum. Her møtes toppsjefer, regjeringssjefer, rikinger og journalister til en stor minglefest. Innimellom blir det tid til å snakke om økonomiske forhold som påvirker verdensøkonomien.
Dagen i dag åpnet med en oljepris på 71 dollar fatet, en verdi man ikke har sett siden 2014.
Oljeanalytiker Jarand Rystad mener at prisen kan stige opp mot 80 dollar det neste halvåret. Årsaken bak er ifølge Rystad at det har vært manko på en million oljefat, hver måned siden i fjor sommer. Da øker prisen, og modellene til Rystad sier at oljeprisen stiger med fem prosent i måneden, noe prisen har gjort og vel så det. Rystad leder det internasjonale oljeanalyseselskapet Rystad Energy.
Årsaken ligger hos OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), organisjonen for 14 land, deriblant Venezuela, golfstater og afrikanske land som eksporterer olje. I 2016 ble OPEC-landene enige om kutt på halvannen millionfat.
– Den økte prisen trigger for høye investeringer, spesielt i amerikansk skiferolje. Det er et kjempepotensial i USA for fortsatt meget rask økonomisk vekst, sier Rystad til Sysla.

Høy sikkerhet i Davos. Foto: Reuters
Han tror at oljeprisen kan falle kraftig i 2019 igjen, på grunn av rekyl i skiferoljeproduskjonen.
Og hva har dette å gjøre med Davos, spør du kanskje.
Når OPEC-landene er med i dansen og mingler, sendes det signaler for fremtiden. Signaler som vil ha stor innvirkning på økonomien.
– Jeg mener at Trump gjør oljeindustrien en bjørnetjeneste. For det første bidrar han til overforsyning gjennom å stimulere en sektor som allerede er godt stimulert. Skattekutt, åpning av nye områder og lemping på miljørestriksjoner bidrar til å videre stimulere. Er det en ting man ikke trenger, er det videre stimulering av den.
– Hvorfor det?
– Fordi den er kjempehot nå, og det blir for mye. Det vil igjen ødelegge for hele industrien.

Oljeprisen. Kilde: Statista
I mangel på disse miljørestriksjonene fra en fordums tid da presidenten ikke het Trump, har oljebransjen høyere risiko for å bli satt i dårlig lys grunnet større fare for miljøkatastrofer og lignende.
Derimot er det positivt med høy oljepris for Norge. Høyere pris betyr mer penger inn i staten. Samtidig mener Rystad at signalene fra Davos er for oppløftende.
– Det vil gi en økt risiko for overforsyning i 2019. Signalene fra Davos er dessverre for positive, sier Rystad.
Rystad påpeker også at det saudiarabiske statseide oljeselskapetAramco og Russland har snakket om å forlenge kuttene til OPEC. I november i fjor ble OPEC og Russland enige om kutt ut 2018. Russland vil støtte Aramco i et forsøk på å børsnotere selskapet, gjennom at russiske pensjonsfond vurderer å investere i selskapet, skriver Reuters.
– Jeg mener at OPEC hadde tjent på å være mer uklar i sin kommunikasjon, og ikke si at de skal forlenge kuttene. Det er en taktisk feiltakelse, sier Rystad.
– Signalene fra Davos er kortsiktig positive, men medium-term negative.
Men fra Davos til Norge, få også med deg disse nyhetene:
Riggkjempene Seadrill og North Atlantic Drilling ser på sammenslåing, skriver Stavanger Aftenblad. Klubblederen i North Atlantic sier til avisen at han nå tror at Seadrill kan komme hjem til Stavanger.
Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker BP har nå passert Stein Erik Hagens Orkla som Oslo Børs’ største privateide selskap. Trolig har også Røkkes formue passert Hagens. (Finansavisen)
Transocean har fått nok aksepter til å overta Songa Offshore. Songa-aksjonærene har sett verdiene stige med over 4 milliarder kroner siden de mottok budet på aksjene sine. (Finansavisen)
Investorer har kjøpt rekordmye olje på fremtidskontrakter, men en kuvending vil kunne kutte oljeprisen med nær ti dollar fatet, ifølge Torbjørn Kjus i DNB Markets. (E24)