Bruken av mobiltelefoner på plattformer har lenge vært et hett tema. Mens noen oljeselskap ikke har sett noen problemer med at mobiler tas med offshore, har andre sagt nei.
For eksempel har Shell i flere år åpnet for mobilbruk offshore, så lenge det skjer i boligkvarteret. Mobilen må også være avslått og plassert i bagasjen under helikopterturen ut til plattformen.
- Les også: Reagerer på Statoils argumentasjon
At andre har sagt nei, har vært begrunnet med usikkerhet om mobilene kunne påvirke helikoptrene under flygning. Men nå har nye studier vist at helikoptrenes systemer ikke påvirkes – og at erfaringer fra andre land gjør at man ikke kan se at mobilene er en sikkerhetsrisiko på helikopterturen.
Derfor har Statoil nå informert sine ansatte på intranettsiden om at det fra 30. januar blir lov å ta med mobilen ut til plattformene, skriver Aftenbladet.
Fagforeningenes ønske
– Saken er løftet fram av fagforeningene i Statoil, og vi har hatt et godt samarbeid for å få til en endring av kravene. Beslutningen er kommet etter at sikkerheten til både helikopter og offshoreinstallasjoner er blitt grundig vurdert og behandlet i Norsk olje og gass (bransjeorganisasjonen, red. anm.) og i Statoil, sier sikkerhetsdirektør Øistein Arvid Håland for norsk sokkel i Statoil.
- Les også: Snart kan alle få ta med mobilen om bord
Mobilen kan brukes på boligkvarterert, men det skal fortsatt være begrensninger for områdene utenfor. Statoil viser til at det er strenge krav til utstyr, på grunn av fare for gnister i elektronisk utstyr i områder med eksplosjonsfare.
Flymodus ikke nok
Foruten bruk og oppbevaring i boligkvarteret, skal mobilen alltid være satt på lydløs og prat skal i hovedsak skje på lugaren eller «hvor man ikke er til sjenanse for andre».
Og mobilen skal ikke oppbevares i lommen.
Under transport kan telefonen enten legges i bagasjen eller oppbevares på innsiden av overlevelsesesdrakten. Uansett alternativ skal vekter før avgang påse at mobilen er avslått – flymodus holder ikke.