Kalenderen viser februar 2017, og det er en urolig stemning blant de ansatte ved Reinertsens hovedkontor i Trondheim.
Økonomien henger som en mørk sky over det 70 år gamle oljeserviceselskapet. Årsresultatet fra 2015 viste minus en halv milliard kroner, og er nylig etterfulgt av et 2016 med nærmest et vakuum i norsk oljebransje. Lyspunktet for familiebedriften kom på tampen av fjoråret, i form av en rammekontrakt for subseatjenester hos Statoil. Det forhindret likevel ikke selskapet fra å levere inn begjæring og be om offentlige gjeldsforhandlinger bare fem dager før julaften.
Situasjonen er nå i ferd med å få enda større konsekvenser enn de siste års lønnskutt og hundrevis av oppsigelser.
Flere mulige løsninger legges frem i løpet av årets første måneder. Ikke alle er like positive for de nær 700 ansatte.
30. mars: Siste rest av vinterens kuldegrader er i ferd med å slippe taket i Trondheim, da 212,5 millioner kroner legges på bordet. En livbøye er kastet ut. Landets økonomiredaksjoner slår umiddelbart opp nyheten: Aker Solutions kjøper Reinertsen etter at totalt 48 investorer hadde meldt sin interesse.
Drøye to måneder senere tar mer enn 150 ansatte den drøyt fire kilometer lange turen opp fra kontorlokalene i sjøkanten til Ranheim. Aldri før har så mange nyansatte kommet inn dørene hos Aker Solutions på en gang.
Når brikkene faller på plass
Nå har det har gått et halvt år siden antallet medarbeidere ved Aker Solutions’ kontorer i Ranheimsvegen ble doblet over natten. Lokasjonsleder for Midt-Norge, Eivind Rogstad, tar plass ved bordet på et av selskapets mange møterom. Med utsikten over Trondheimsfjorden som bakgrunn får han spørsmålet om hvor lang tid oljeserviceselskapet egentlig brukte på å bestemme seg for oppkjøpet. Det blir stille noen sekunder før svaret kommer.
– Da det nærmet seg jul i fjor, ble man klar over at Reinertsen hadde utfordringer og var i en vanskelig situasjon. Det har vært mye konsolidering i bransjen de siste årene, og det var av flere årsaker naturlig for oss å vurdere å overta virksomheten. Vi kjøpte oljeservicevirksomheten til Reinertsen for å styrke vår posisjon i det norske offshore-markedet, forteller Rogstad.
Les også: – Kjøpet posisjonerer oss for en markedsoppgang
Oppkjøpet skulle blant annet bidra til å sikre kjernekompetanse på nøkkellokasjonene Trondheim og Bergen, og posisjonere Aker Solutions for en markedsoppgang. Rammeavtalen Reinertsen hadde med Statoil ble sett på som en stor fordel. I tillegg hadde selskapet undervannssegmentet som Reinertsen representerte, og som kunne komplimentere tilbudet Aker Solutions hadde på det området fra før.
– Da markedet i tillegg viste tegn til bedring, var det mange brikker som falt på plass. Vi har jobbet i samme marked, har mange av de samme kundene, og har jobbet sammen tidligere. Mange av folkene kjente hverandre fra før. Sånn sett kunne man nesten ikke hatt et bedre utgangspunkt når man skulle gjennomføre en slik prosess. Den ble gjort grundig, men svært raskt. Da vi formelt tok over i mai, gikk det ikke mer enn en måned til de ansatte var på plass, husker lokasjonslederen.
Opptur eller nedskjæringer?
For de ansatte i Reinertsen var starten på året preget av stor usikkerhet både for selskapets og egen del. Med Aker Solutions som en av sine nærmeste konkurrenter i Trondheim, ble det derfor reagert med blandede følelser da oppkjøpet først ble presentert. Til syvende og sist var det likevel en lettelse, ifølge to av de ansatte.
– Det var en gladfølelse da vi fikk høre om oppkjøpet og at både folk og kontrakter skulle få være med over. Selv om det selvsagt var dumt det som skjedde med Reinertsen og det lenge lå i bakhodet om dette ville medføre nedskjæringer, så var vi veldig glade for løsningen, forteller kvalitetsleder Sigrun Lande Sørensen.
Sammen med senioringeniør Håvar Hanssen tok hun veien opp til konkurrenten som i dag er deres arbeidsgiver. Og selv om Hanssen innrømmer at det blant kollegene i starten var et preg av at mange spørsmål og få svar på hva de kunne forvente av oppkjøpet, så kunne situasjonen blitt en helt annen enn det de har i dag.

– Det har vært en overgang fra en familieeid bedrift som Reinertsen og til et stort internasjonalt selskap som Aker Solutions, sier Sigrun Lande Sørensen. Foto: Audun Hageskal
– Vi var spente på hva Aker Solutions egentlig tenkte da vi fikk høre om oppkjøpet. Fra desember og frem til mars var det mye usikkerhet rundt hvordan gjeldsforhandlingene i Reinertsen ville gå. På en måte var det derfor en lettelse da det kom en avklaring. Alternativet for de ansatte kunne blitt mye dårligere, sier Hanssen.
Var nede på kritisk masse
Det var imidlertid ikke bare Reinertsen som hadde hatt tøffe år bak seg i trønderhovedstaden. Etter å på det meste ha sysselsatt over 500 i toppårene frem til 2013, hadde Aker Solutions redusert bemanningen til omkring 150 i nedgangsårene. I juni var antallet igjen plutselig over 300 – over halvparten av dem rekruttert i år.
Og ansatte har selskapet fått behov for. For nå har markedet snudd.
Vedlikeholdskontrakt med Shell og flere store kontrakter for styrekabler, deriblant en til 1,6 milliarder kroner, er bare noe av det selskapet har sikret seg på landsbasis i høst. Ifølge Rogstad ser det ut til at de dårlige tidene er over for denne gang.
– Fra 2013 og frem til i år, har vi hatt for lite jobb til egen stab. Oppkjøpet gjør at vi har kapasitet til å ta på oss det arbeidet som måtte være i vårt marked. Slik Aker Solutions var i Trondheim før oppkjøpet, så var vi nede på det vi vurderte som en litt kritisk masse, sier lokasjonslederen og fortsetter:
– Vi har samtidig fordelene med å være del av et stort konsern, og på den måten kan mange ansatte jobbe på tvers av lokasjonene til Aker Solutions. Nå er vi i praksis over den perioden hvor vi har for lite jobb til de ansatte, og viser markedet at vi har kapasitet, sier lokasjonslederen.
Fra storfamilie til internasjonalt konsern
Nok arbeid til tross, rent praktisk har det likevel vært noen utfordringer etter at de ansatte kom inn. For selv om selskapene var konkurrenter som kjempet om både kunder og marked, er det store forskjeller på et familieselskap og internasjonale konsern når det kommer til drift. Det fikk også de tidligere Reinertsen-ansatte merke, selv om Aker Solutions har lagt til rette for å gjøre overgangen så liten som mulig.
– Det er selvsagt forskjeller på hvordan Aker Solutions og Reinertsen styrte prosjektene sine. Det har vi tatt med oss videre. Enkelte prosjekter som allerede var startet, blir fullført etter Reinertsen modellen, mens nye prosjekter som startes opp, gjennomføres etter Aker Solutions sin modell. Måten verktøykassen er satt sammen på, og måten man styrer prosjekter på er litt ulik, forklarer Rogstad.
Med unntak av en del hovedkontorfunksjoner, har Aker Solutions i stor grad klart å gi de tidligere Reinertsen-ansatte mange av de tilsvarende oppgavene som de hadde tidligere. Hele ingeniørstaben er beholdt. Operatørstaben, som var planlagt å ta ned kraftig i Reinertsen, har også blitt bevart og er tatt med over.
For senioringeniør Hanssens del betydde det at han fikk en minimal endring i arbeidshverdagen fra Reinertsen-tiden.
– Jeg var en av dem som tok med meg et prosjekt og kom inn her, og har fortsatt å jobbe med det etter Reinertsen-modellen. Sånn sett gjør jeg akkurat det jeg gjorde tidligere på daglig basis, sier han.
Sørensen merker på sin side litt mer til overgangen i jobbhverdagen. Og særlig en ting har de begge fått se at har forandret seg siden tiden litt lenger vest i byen.
– Det har vært en overgang fra en familieeid bedrift som Reinertsen og til et stort internasjonalt selskap som Aker Solutions. Tidligere var det kort vei til beslutningstakerne, og vi kunne lett gå direkte til dem med våre innspill og ideer. Det var spennende og interessant å føle at man kunne påvirke utviklingen så direkte, og man fikk nærmest en følelse av en storfamilie. Nå har vi mange flere ledd over oss, flere land involvert og mange fagfelt og personer som skal koordinere beslutninger. Men vi ser også fordeler med at det ikke nødvendigvis er så lett å få gjennomslag for alt raskt. Vi må være litt mer tålmodige, sier hun.