Oljeselskapet Aker BP blir dermed eneeier av Vallhall og Hod-feltene og lover samtidig økt utbytte til aksjonærene, skriver DN. Beløpet tilsvarer 16 milliarder kroner.
Transaksjonen inkluderer Hess Norges andeler i Valhall, som er 64,05 prosent og Hod, som er 62,5 prosent, heter det i en børsmelding. I tillegg overtar Aker BP et fremførbart underskudd på 1,5 milliarder dollar.
- I begynnelsen av januar 2017 passerte Valhall og Hod én milliard fat produserte oljeekvivalenter, som er mer enn tre ganger så mye som forventet da feltet ble åpnet i 1982.
- Ambisjonen er å produsere ytterligere 500 millioner fat.
- Valhall-feltet består av et feltsenter med seks plattformer og to ubemannede flankeplattformer.
- Feltet ligger på ca. 70 meters vanndyp. Hod er tilkoblet og fjernstyres fra Valhall.
- Feltet ble opprinnelig bygget ut med tre plattformer – bolig-, bore-, og produksjonsplattform – og produksjonen kom i gang i 1982.
- Valhall-komplekset består i dag av seks separate stålplattformer: en bolig-, en bore- og en produksjonsplattform, en vanninjeksjonsplattform, samt en brønnhodeplattform og en kombinert prosess- og boligplattform.
- Plattformene er forbundet til hverandre med gangbroer.
Kilde: Aker BP
Vil vokse
Dette oppkjøpet vil styrke Aker BPs posisjon på den norske sokkelen. Både produksjon og reserver øker betraktelig.
– Oppkjøpet av Hess Norge er enda et trekk i vår ambisjon om å få selskapet til å vokse, sier Aker BPs styreleder Øyvind Eriksen i meldingen.
Aker BP ser et stort verdiskapingspotensial gjennom økt oljeutvinning og utvikling av flankene.
– Aker BP har en klar ambisjon om å være det ledende uavhengige lete- og produksjonsselskapet. Denne transaksjonen er et viktig steg i den retningen, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP.
Til 2050
Aker BP er fra før operatørene av Valhall og Hod-feltet, og kjenner dermed området godt.
Oljeselskapet vil prøve å selge eller bytte en minoritetsandel i feltet til partnere som vil jobbe sammen med Aker BP om å få ut potensialet i området.
Valhall-feltet som begynte å produsere allerede i 1982, forventes fortsette å produsere inntil minst 2050, skriver E24.
Finansieringen av kjøpet skal gjøres via Aker BPs eksisterende bankfasilitet, i tillegg til at det skal selges nye aksjer. Dette krever en generalforsamling i Aker BP. Olje- og energidepartementet må også godkjenne handelen, skriver NTB.