Quantcast
Channel: Offshore – SYSLA
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1058

4subsea etablerer kontor i Brasil: Vant Shell-kontrakt til 25 millioner

$
0
0

– Dette blir vår første store kontrakt på bakken i Brasil, og er et resultat av 18 måneders arbeid. Vi bygger nå opp et kontor i Rio, som foreløpig teller to ansatte. Dette er allerede oppe og går og vil vokse, men vi har offisiell åpning først den 24. oktober, forteller Peter Jenkins i 4subsea til Sysla.

Tirsdag kan den daglige lederen avsløre at selskapet med hovedkontor i Asker utenfor Oslo har sikret seg en kontrakt til en verdi av 25 millioner kroner med Shell Brazil og forskningsinstituttet UFRJ-COPPE. Avtalen innebærer et tre år langt forskningprosjekt i Brasil med fokus på å redusere operasjonell risiko samtidig som levetiden til fleksible stigerør økes. SINTEF og IFE er også med som samarbeidspartner fra norsk side.

Nå starter arbeidet, som i all hovedsak vil bestå av dataanalyse, instrumentering av rør samt digital overvåkning og analyse for å sikre at utstyr holdes vedlike.

– Med dette skal vi bidra til å sikre at man slipper produksjonsstans og utskifting av rør.  I tillegg kommer nye sensortjenester og skylagring for å nevne noe, oppsummerer Jenkins.

Enklere enn før

4subsea-sjefen forteller at det har vært krevende å komme seg inn i Brasil, selv om 50 prosent av markedet innen fleksible stigerør ligger nettopp her. Men med nedgang i bransjen, har trenden snudd.

Les også: 4Subsea skal digitalisere Shells subseaoperasjoner

– Vi opplever det som enklere å få oppmerksomhet nå som markedet har hatt en nedtur og interessen for å kutte kostnader er større, sier Jenkins, som også understreker at de ønsker å bygge seg opp i Brasil over tid.

Likevel er han tydelig på at det på tross av dette ikke blir Sør-Amerika som overtar selskapets satsing fullt og helt fremover.

– Vi drar fordeler fra arbeidet i Brasil, ved å tilegne oss kunnskap og erfaringer de har med seg, og som kan være aktuelt å ta i bruk her i Norge. For selv om vi nå går offensivt inn i Brasil, er det Norge som vil være hovedmarkedet for oss i overskuelig fremtid, sier Jenkins.

Den unike kofferten

Brasil-satsingen blir imidlertid ikke 4subseas første steg ut i verden. Tidligere i år lanserte selskapet oppfinnelsen PAT (Portable Annulus Tester). En unik liten trillekoffert som foretar testing av stigerør offshore. Et knapt år senere er konklusjonen klar.

Les også: Med denne trillekofferten vil de ta steget ut i verden

– Denne har vært en suksess, og vi har alle fem koffertene i drift, hvorav to for tiden er i Afrika på oppdrag. Vi har merket en bra etterspørsel etter dette produktet, og har satt i gang med produksjon av flere.

Denne kofferten har vært en suksess for selskapet. Foto: 4Subsea

Kofferten samler blant annet inn data som analyseres av 4subseas eksperter, som igjen kommer med sine anbefalinger innen vedlikehold og arbeid via en chat direkte med kunden. – Man kan si det blir som å ta en blodprøve som du får svar på umiddelbart, og så kan du chatte med legen din om hva som bør gjøres videre, sier Jenkins.

Med mål om å endre bransjen

Selskapets ambisjoner stopper da heller ikke i Brasil eller ved internasjonale kontrakter. Med mål om å redefinere måten hele bransjen jobber på, er det offensive mål i sikte for den ti år gamle bedriften, som i dag teller omkring 60 ansatte.

Men Jenkins tror at nettopp selskapets størrelse kan være en stor fordel i dagens marked.

– Å ta i bruk data og drive oljefelt ved hjelp av dem, kommer til å øke fremover i kombinasjon med modellering. Vi har fokus på å ta vare på utstyret under vann, ikke bare optimalisering av produksjonen. Vi har troen på at små, lettbeinte leverandører med teknologiske og spisse løsninger og et sterkt fagmiljø i bunnen, kan ha gode muligheter i dagens bransje, forklarer trønderen.

– Med kombinasjonen av teknologi og flinke folk med lang operasjonell erfaring, har vi stor tro på at vi kan fortsette å utvikle løsninger som operatørene har god nytte av fremover – og som er med på å redefinere hvordan bransjen opererer.

Nyansettelser og større kontor

Lyse fremtidsutsikter til tross, 2016 var et tøft år for 4subsea. Med omkring 25 prosent nedgang i omsetningen endte selskapet for første gang med røde tall på bunnlinjen, og så seg nødt til å nedbemanne med 12 personer.

2017 har så langt vært bedre enn fjoråret, mens budsjettet er 10 prosent høyere enn i fjor – på i overkant av 100 millioner kroner.

Tidligere i år sikret selskapet seg rammekontrakt med Statoil og Odfjell-kontrakt på Maria-feltet. Avtalen innebærer blant annet overvåkning av boringen ved seks brønner på Maria-feltet. Også ved Snorre B fikk selskapet napp, da Statoil delte ut kontrakt.

– Vi ligger greit an, og er på budsjettet i driftsinntekter. På enkelte områder ligger vi allerede litt foran, men alt i alt er vi i rute, forteller den daglige lederen.

Tall i millioner kronerÅrsresultat 2016Årsresultat 2015Endring i prosent
Driftsinntekter97,5129-24,4
Driftsresultat-1,98,4-
Resultat før skatt-2,68,1-

Han  opplever at markedet i Norge har stabilisert seg, og oppsummerer 2016 som et unikt år, der alle gjorde “ingenting”.

– Det var et veldig merkelig år. Men for vår del kan vi trekke paralleller til for eksempel en bil – alle kan hoppe over servicen ett år, men før eller senere må bilen sjekkes. Ellers stopper den, forklarer Jenkins, som etter fjoråret med nedbemanning kan glede seg over nye kolleger i 2017.

– Vi har allerede ansatt 6-7 nye i år. Dette er folk som kommer inn med ny og fremtidsrettet kompetanse, og vi ser også på videre utvidelse i tiden fremover. Til våren flytter vi inn i nye og større lokaler, så vi ser absolutt for oss en vekst fremover, sier sjefen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1058