
Dong Energys navn stod opprinnelig for Dansk olje og naturgass. Nå endres det for å reflektere selskapets strategiske vending fra svart til grønn energi.
Det nye navnet Ørsted er etter den danske fysikeren og kjemikeren Hans Christian Ørsted (1777-1851), som ble verdensberømt for oppdagelsen av elektromagnetismen.
Det danske energiselskapet gjør dermed som bilprodusenten Tesla og tar navnet til en avdød vitenskapsmann, skriver E24.
– Vi har blitt ledende i fornybar energi. Vi går nå helt ut av olje- og gass, sa konsernsjef Henrik Poulsen på en live-overført pressekonferanse i dag.
I fjor sommer solgte Dong Energy sine andeler i de fire norske oljefeltene til Faroe Petroleum, og på høsten kom meldingen om at Dong Energy vurderte å selge seg ut av olje og gass for å styre investeringene inn i fornybar energi.
I mai solgte det statlige danske energiselskapet resten av olje- og gassvirksomheten for 11 milliarder kroner. Den transaksjonen ble fullført i dag, og med på salget til den britiske kjemigiganten Ineos fulgte 430 ansatte.
Danskene satser nå sterkt på havvind.
– I dag er vi det grønneste av energiselskapene i Europa. Vi er ikke samme selskap som vi var for ti år siden. Vi er nå et fornybarselskap, og Dong Energy reflekterer ikke det vi vil være. I noen land lar ikke Dong-navnet seg så lett oversette. Det har andre betydninger, sier Poulsen.
I likhet med det danske selskapet vil også franske Engie gå i en grønnere retning. I forrige ble det endelig klart at den franske energiganten Engie (tidligere GDF Suez) fant en ny eier til olje- og gassvirksomheten i det britiske investeringsselskapet Neptune.
Få også med deg:
- Statoil, Shell og Total skal jobbe sammen om CO2-lagring. Partnerne skal videreutvikle karbonlagring på norsk sokkel.
- Tilsyn avdekket mangelfull helseberedskap på Skarv-feltet.
- Oljefagforeninger mener det ikke er nok at politiet etterforsker og Petroleumstilsynet gransker det mest alvorlige hendelsene offshore. De vil ha en uavhengig havarikommisjon offshore.
- Head Energy har hanket inn ny kontrakt for Wintershall på Brage.
- Nå er Gassco operatør for gassprosessanlegget på Nyhamna.
- Konflikten i Kaefer spisser seg til. Ute i Nordsjøen merker Aker BP at oljearbeiderne i Kaefer aksjonerer.
- Franske CGG melder om tommelen opp fra kreditorene og støtte for sin chapter 11-plan om konkursbeskyttelse i restruktureringen, skriver Hegnar.
- Oljeprisene faller mandag, etter at den ukentlige riggtellingen til Baker Hughes fredag viste en økning i antall amerikanske oljeborerigger forrige uke, skriver DN.
- Subsea 7s allianse med OneSubsea og Schlumberger har blitt tildelt «en betydelig» kontrakt av Ophir Energy på Fortuna LNG-prosjektet (flytende naturgass) i Ekvatorial-Guinea i Afrika, skriver E24.
- Polarcus har lagt frem en flåteoppdatering for tredje kvartal, og melder om høyere utnyttelsesgrad. Denne økte til 92 prosent, opp fra 90 prosent i den samme perioden året før og 83 prosent gjennom hele 2016, skriver E24.
- En oljemegler ansatt ved Statoil handelsbord i Stamford i Connecticut i USA går rettens vei og krever minst 125.000 dollar, omlag én million kroner, i erstatning for kjønnsdiskriminerende lønnskompensering, skriver Finansavisen.