Quantcast
Channel: Offshore – SYSLA
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1058

82 rigger er skrapet – ingen i Norge. Her er forklaringen på hvorfor

$
0
0
ziegler collage

40 semi-rigger, 33 jack Up-er og 9 boreskip er tatt ut av markedet verden over.

Mot slutten av året vil 20 rigger være uten kontrakt her hjemme – ingen er planlagt å bli hugget.

Tror de kan komme på jobb igjen

– Alle disse riggene kan jo bore og hvorfor skraper man en rigg? Det er fordi man tror man ikke kan tjene penger på den i fremtiden.

Slik forklarer Sven Ziegler, Senior Analyst, Clarkson Offshore Research hvorfor ingen riggeiere har tatt «Norges-rigger» ut av markedet.

Riggselskapene tror altså at det fortsatt vil være mulig å skaffe oppdrag til de arbeidsledige riggene.

Bedre enn andre rigger

Ziegler sier han tror at riggeierne mener at rigger som har arbeidet i Norge vil kunne konkurrere ut rigger i andre regioner. Rett og slett fordi de har jobbet i Norge.

– Det tror de er i bedre stand enn rigger i andre regioner og kan erstatte dem der. Om de er bedre; det vet jeg ikke. Men – jeg vil tro at riggene på norsk sokkel er bedre vedlikeholdt enn i andre regioner.

Dagrater som stuper

Under konferansen Flyttbare Innretninger i Bergen pekte Ziegler på at vi nå er inne i nok en syklus for riggbransjen. Han fortalte at det, siden 80-tallet, har vært fire nedganger av denne typen før.

Det som skiller denne femte fra de andre er årsaken til nedturen.

Overkapasitet i stor stil.

Riggselskapene gitt banans og bestilte alt for mange rigger og i 2008 så vi sluttningstoppen i antall riggkontrakter. Dagratene gikk i taket på over 600.000 dollar. Som kom nedturen med et smell.

I dag sluttes kontrakter under 200.000 dollar.

– Med så lav utnyttelsesgrad som vi har i dag, skal nok prisene ned mot operasjonskost før vi ser bunnen. Operasjonkosten skal ned mot cirka 120.000 dollar, tror jeg.

– Skraper seg ikke til høy fortjeneste

På 80-tallet ble det fjernet cirka 120 rigger, de var så og si nye. I dag er flåten noe eldre og det går tregere. Årsaken til dette er at man håper det snur.

– De som eier flyterne er en håndfull med selskaper. De er nøkkelen til dette. Man skraper seg aldri til høy fortjeneste. Så fort noen ser lyset i tunellen, slutter man.

– Dobbelt så mange må skrapes

Så langt er 40 flytere skrapet siden november 2014, mens utnyttelsesgraden kryper ned mot 70 prosent. For å få balanse i tilbud-etterspørsel må skrapingen fortsette.

Ziegler mener en dobling må til.

– Det er bevegelse. Vi er jo halvveis på kort tid, det er de lavt hengende fruktene, nå begynner man å vurdere å ta ut enheter som kan bore ti år til. Det er nå det vanskelig begynner.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1058