Quantcast
Channel: Offshore – SYSLA
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1058

Nedturene har stått i kø, men nå tjener gründeren penger

$
0
0

Historien om Control Cutter startet i 2010. Det vil si, egentlig begynte alt tre år tidligere. 12. april 2007 kantret ankerskipet «Bourbon Dolphin» fra Fosnavåg under flytting av anker for flyteriggen Transocean Rather nordvest for Shetland. Syv besetningsmedlemmer ble reddet opp fra havet i live, men åtte kom aldri hjem fra oppdraget på britisk sokkel.

Det var flere årsaker til ulykken, blant dem at en av skipets ankerkjettinger aldri løsnet. Det ga gründer Petter Birkeland ideen til teknologien som sikkert og raskt skulle kutte ankerkjettinger på båter og rigger dersom det oppsto farlige situasjoner.

Ulykken

I 2010 ble Control Cutter, navnet på både teknologien og selskapet, stiftet. Utviklingen startet for alvor.

Men i november 2011 smalt det.

Control Cutter hadde leid plass hos bedriften Malm Orstad i Klepp kommune og gjennomførte den siste testen på pilotsystemet før det skulle installeres på første fartøy neste dag. Så gikk det galt.

Et knapt minutt etter at den aller siste testen var gjennomført, eksploderte det inne i produksjonshallen. Seks personer ble skadet. Birkeland og Tjerand Tveit, Control Cutters eneste ansatte, ble fløyet til Haukeland sykehus i Bergen. Der lå Birkeland 22 dager i koma med tredjegrads forbrenning på nesten 65 prosent av kroppen.

Da han våknet igjen, sverget Birkeland på at han aldri skulle jobbe med Control Cutter igjen.

Malm Orstad etter ulykken. Arkivfoto: Hilde Moi

Krise

Det løftet klarte han ikke å holde. At selve produktet ikke var årsaken til ulykken, gjorde det lettere å ta opp hansken igjen. Og sommeren 2013 ble den tøffe kampen for å komme tilbake kronet med selskapets første kommersielle kontrakt. Kuttesystemet skulle i samarbeid med Statoil installeres på ankerhåndteringsfartøyet «Skandi Vega».

Birkeland trodde utviklingsfasen var over og at bedriften kunne begynne å tjene penger.

Så begynte oljeprisen å falle og bransjen gikk inn i den verste krisen på mange år.

– Vi hadde reist oss etter ulykken i 2011 og posisjonert oss for det kommersielle gjennombruddet vi trodde var på vei. Så stoppet alt. Det var veldig tøft for oss alle.

– Vi ble veldig hardt rammet og måtte kutte drastisk. Vi var fire ansatte, men til slutt var det bare meg igjen, forteller Birkeland.

Markedet for ankerskip, som Control Cutter hadde satset mest på, gikk helt i stå.

– De fleste fartøyene lå til kai uten arbeid, og det ble ikke gjort investeringer. Da ble det vanskelig, sier Birkeland.

I 2013 trodde Birkeland (t.v) at det kommersielle gjennombruddet hadde kommet og presenterte nyheten for kronprinsparet og oljeminister Ola Borte Moe på oljemesse i Houston. Foto: Privat

Ny strategi

Sammen med styret prøvde gründeren å få inn investorer som kunne bidra med frisk kapital, men måtte etter hvert konstatere at forsøkene var tidkrevende og resultatløse.

Neste skritt ble en betydelig omlegging av strategien. Ankerskipene ble lagt på vent, mens offshoresatsingen ble rettet mot subsea og avvikling av installasjoner.

I tillegg ble søsterselskapet Aqua Cutter etablert, med mål om å ta en bit av den voksende havbruksnæringen.

– Alt er basert på samme teknologi, men det tar tid å utvikle nye systemer. På mange måter gruset vi hele forretningsplanen og bygget den opp på ny med satsing på andre markeder.

– Det dårlige markedet presset oss til å tenke nytt. Det skapes litt nytt i veldig gode tider. I motgang skapes ny teknologi og nye ideer blir til, mener Birkeland.

Gjennombruddet

Mot slutten av 2016 ble det full klaff for nysatsingen. Oljegiganten ExxonMobil tok kontakt og lurte på om Control Cutter kunne kutte løs den nybygde Hebron-plattformen i Newfoundland i Canada.

Prosjektet innebar en stor mulighet for den lille bedriften.

– Det var bare et par små problemer. Vi hadde aldri gjort tilsvarende før, og vi hadde aldri tidligere jobbet under vann, forteller Birkeland.

Control Cutter reiste til Canada og presenterte en løsning for ExxonMobil. Etter ytterligere tester hjemme på Jæren, som kvalifiserte teknologien for bruk under vann, valgte den amerikanske giganten å ta sjansen på den uprøvde teknologien fra Norge.

– På 14 uker skulle vi produsere seks store kuttere. Da vi startet, hadde vi ikke en gang hele designet på plass. Men vi klarte det i tide.

Utstyr og folk ble sendt til Canada, der åtte store slepebåter lå klare for å slepe plattformen ut av fjorden. Systemene ble installert på 100 meters dyp, men på grunn av is- og værforhold skulle det gå en hel måned før klarsignalet for kutting ble gitt.

– Da vi endelig fikk ja til å starte, var riggen raskt fri og klar for avreise. Det var en kjempesuksess for oss, og alt gikk som planlagt.

Tjærand Tveit (t.v.) og Petter Birkeland i 2013. Foto: Fredrik Refvem

Rask vekst i havbruk

Med referanse fra Exxon kom nye interessenter på banen.

I juni kvalifiserte Control Cutter seg for kutting av rørledninger for Statoil, og i september ble det utført seks vellykkede kutt på 310 meters dyp på Troll-feltet.

– Vi ser at verktøyet er mer effektivt, men det er for tidlig å konkludere med hvor mye tid som spares, sier pressetalsmann Eskil Eriksen i Statoil.

I tillegg til avtalen med Statoil jobbes det med flere andre konkrete kontrakter.

Også for Aqua Cutter løsnet det raskt. Etter lanseringen i april er fem systemer solgt, og målet er å doble til ti før året er over.

– Man er avhengig av at noen tør å ta sjansen på teknologien. Som gründer må man også ha litt flaks. Vi har hatt mye uflaks til nå, så det var kanskje på tide med litt hell.

Birkeland anslår at inntektene totalt vil komme opp i 30 millioner kroner i 2017. Det er mye for en bedrift som i realiteten ikke har hatt inntekter før helt mot slutten av 2016.

– Blir det også positivt resultat?

– Ja, det skal det bli.

Ny fase

Til nå er det investert i underkant av 50 millioner kroner på utviklingen av kutteteknologien. 12 millioner er hentet fra ulike støtteordninger, men resten er private midler fra Birkeland og de andre aksjonærene.

– Vi håper på videre vekst neste år. Målet er å øke omsetningen med 50 prosent for Control Cutter, men i Aqua Cutter regner vi med en dobling, sier Birkeland.

– Vi kan ikke lenger kalle oss et utviklingsselskap, vi er blitt en kommersiell bedrift som er i gang.

Etter at pilene begynte å peke oppover, ble det også rom for å ansette igjen. Tjerand Tveit, som i mange år var bedriftens eneste ansatte sammen med Birkeland, kom tilbake.

– Jeg er veldig glad for å være tilbake. Det var vanvittig frustrerende at vi ikke fikk gjennombruddet for noen år siden. Jeg følte vi hadde noe ugjort og at teknologien måtte kunne komme til nytte. Da ting begynte å røre på seg, var det en enkel beslutning å komme tilbake, sier Tveit.

– Han hadde ikke noe valg. Egentlig ryddet han aldri kontoret sitt, svarer Birkeland og bryter ut i latter.

Hebron-plattformen under flytteoperasjonen. Foto: ExxonMobil

Nyttig krise

Framover blir det flere nyansettelser. I løpet av 2018 vil det trolig være 4-5 ansatte i Aqua Cutter og det dobbelte hos storesøster Control Cutter.

Selv om oljekrisen kunne tatt knekken på hele gründerprosjektet, mener Birkeland den også har medført mye positivt. Han peker på at selskapet i dag nesten utelukkende bruker lokale leverandører, og trekker fram Aarbakke og Envirex. Tidligere ble teknologien produsert i Tyskland.

– Det er veldig kjekt. Lokale bedrifter er blitt mer konkurransedyktige enn tidligere. Før måtte vi ut av Norge – nå er det mulig å få til her.

– Krisen har vært bra for hele næringen. Når utgiftene ved å produsere olje blir høyere enn oljeprisen, går det ikke lenger. Control Cutter har fått sjansen på grunn av nedturen i bransjen, fordi vi kan levere et produkt som sparer selskapene for penger.

Venter på ankerskip

Likevel – den viktigste årsaken til at motgang er snudd til suksess er hardt arbeid.

– Det er beintøft å være en gründerbedrift. Man må bare stå på. Det er ingen andre som synes synd på deg og kommer for å hjelpe. Slik skal det heller ikke være.

Og til tross for at strategien er endret, har ikke Control Cutter gitt opp ankerskipene for godt.

– Den opprinnelige planen er lagt på hylla til markedet kommer tilbake. Slik det ser ut nå, vil det komme internasjonale krav om sikrere utstyr i 2020. Da er vi klar for å levere, sier Birkeland.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1058

Latest Images

Beijing–Oslo blir helårsrute

Beijing–Oslo blir helårsrute

Kansellerer seks flighter mandag

Kansellerer seks flighter mandag

Trending Articles



Latest Images

Beijing–Oslo blir helårsrute

Beijing–Oslo blir helårsrute

Kansellerer seks flighter mandag

Kansellerer seks flighter mandag