– Det første jeg gjorde da jeg ble tilbudt jobben, var å sjekke tallene for de siste årene. Da ble jeg jo litt skeptisk. Men jeg fikk klar beskjed om at selskapet nå er ryddet og rigget for vekst, sier Arve Sem-Henriksen.
Engie Fabricom
- Hovedkontor i Belgia, norsk hovedkontor på Forus
- 6000 ansatte, 200 i Norge
- Eies av franske Engie Group
1. september begynte han som administrerende direktør for Engie Fabricoms norske avdeling, som deltar i alle ledd av utbyggingsprosjekter innen olje og gass.
Inntektene falt 70 prosent
Bedriften har hatt svært tøffe år som følge av krisen i oljebransjen. Fra 2013 til 2016 falt inntektene fra en drøy milliard til 298 millioner kroner, og de siste to årene er det bokført et underskudd før skatt på 150 millioner kroner.
– Da krisen kom, tapte selskapet mange kontrakter uten at det fikk inn nye. Hovedårsaken var for høye kostnader og dermed for høye priser, og omstillingen gikk ikke fort nok. 2015 og 2016 var forferdelige år, med store underskudd og bemanningskutt.
På topp i 2010 hadde selskapet 2000 medarbeidere i Norge, inkludert faste og innleide. I dag er antallet 200.
– Det er en formidabel reduksjon. Omstilling koster også penger, og har bidratt til underskuddene de siste årene, sier Sem-Henriksen.
– Hvordan lever selskapet med slike underskudd?
– I slike situasjoner er det en fordel å være del av et større konsern med kapital. Selskapet har flere bein å stå på og andre forretningsområder har gått bra de siste årene.
Lysere utsikter
Engie Fabricom har sitt globale hovedkontor i Belgia, og driver med alt fra bygging av flyplasser og sykehus til offshore. Virksomheten har totalt 6000 medarbeidere, hovedsakelig i Belgia, Nederland, Storbritannia og Norge. Selskapet er igjen eid av den franske energiganten Engie, som har 153.000 ansatte og en årsomsetning på 650 milliarder kroner.
– Vår virksomhet er selvsagt vurdert av morselskapene etter nedgang og underskudd. Men tidligere i år ble det besluttet at dette skal bygges opp igjen og satses på, forteller Sem-Henriksen.
Omstruktureringen anses nå som ferdig, og kostnadsbasen er tatt ned til ønsket nivå.
– Allerede i år ser tallene langt bedre ut. Effektene av kutt og nedbemanning e veldig synlige. Vi nærmer oss et nivå der vi går i null til tross for at inntektene faller noe også i år.
– Samtidig opplever vi at markedet er i ferd med å snu. Det er nye prosjekter på gang, og en stabil oljepris gjør at det ser lysere ut, sier Sem-Henriksen.
Avviser Norge-exit
Det betyr trolig også at selskapet kan begynne å ansette igjen framover.
– Det ligger i kortene. Men jeg er veldig opptatt av at vi må ha en lønnsom vekst og tjene penger. Vi skal ikke vokse for vekstens skyld.
Tidligere i år ble det kjent at mor Engie selger datterselskapet som driver med oljeproduksjon. Bakgrunnen er at selskapet vil gå i en grønnere retning. Sem-Henriksen avviser at det betyr at selskapet forlater Norge.
– Jeg tror ikke dette betyr så mye for oss. Det er gitt klart uttrykk for at det satses på Fabricom, og Engie har for tiden et stort prosjekt der det bygges 50 vindmøller på Tonstad i Vest-Agder.
– At morselskapet vårt satser på fornybar energi er fremoverlent, og jeg tror det kan være positivt for hele konsernets omdømme, sier Sem-Henriksen.