– 2016 ble som ventet et tøft år, sier konsernsjef Svein Torgersen i Cegal, som leverer ulike datatjenester til oljebransjen.
Etter mange års sterk vekst, fra en omsetning på drøyt 100 millioner i 2011 til 564,7 millioner i 2015, fikk bedriften i fjor for alvor merke oljekrisen.
Cegal
- Etablert i 2000
- Leverer datatjenester til oljebransjen
- Hovedkontor på Forus
- Om lag 300 ansatte
Omsetningen falt med om lag ti prosent, til 506,9 millioner kroner.
– Den viktigste årsaken var at våre kunder nedbemannet. Mange av våre produkter prises med bakgrunn i antall brukere. Færre ansatte hos kundene betyr lavere inntekter for oss, forklarer Torgersen.
Måtte nedbemanne
På bunnlinjen ble det det både i fjor og året før betydelige underskudd som i stor grad skyldtes regnskapsteknisk nedskriving knyttet til oppkjøp i årene før 2016.
Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) ble i fjor 63,7 millioner kroner, ned fra 83,2 millioner året før.
Nedgangen har også betydd nedbemanning for Cegal. Staben ble redusert med om lag ti prosent tidligere i år. I dag har selskapet om lag 300 ansatte – 220 av dem i Norge.
– Vi skulle gjerne unngått nedbemanning, men det var et nødvendig virkemiddel slik situasjonen ble. Vi har hatt et mindre fall enn mange andre i bransjen, og jeg er fornøyd med måten vi har komme gjennom dette på.
Nyansettelser
Nå er situasjonen igjen lysere.
– Jeg opplever en mer positiv stemning nå, og økt aktivitet hos våre kunder. Vi har allerede fått viktige avtaler og har mange forespørsler ute. Vi merker at flere selskaper ønsker å gjøre ting på en litt annen måte.
Det betyr også nyansettelser istedenfor nedbemanning.
– Vi har allerede ansatt flere nye medarbeidere. Hvis trenden fortsetter, må vi øke takten på rekrutteringen.
Bruker millioner på utvikling
Torgersen mener oljeprisfallet og nedkjølingen i oljebransjen innebærer en mulighet for Cegal.
– Selskapene må tilpasse seg et nytt kostnadsnivå etter at inntektene har falt. De må jobbe mer effektivt, samhandle på en ny måte og bruke ny teknologi for å forstå dataene og gjøre bedre analyser.
– Vi mener det vi driver med er noe av nøkkelen for at bransjen kan drive på et lavere kostnivå, sier Torgersen.
Derfor har selskapet investert 20 millioner i teknologiutvikling de siste årene – også da markedet ble vanskeligere.
Foreløpige prognoser viser at det går mot en liten oppgang i inntektene i år. Samtidig gjør effekter av kostnadskuttene at marginene blir bedre.
– I 2018 forventer vi god vekst, sier Torgersen.
Milliardmål
Framover vil mye av veksten komme i utlandet. I dag har Cegal 75 prosent av aktiviteten i Norge, men fordelingen vil de neste årene gå mot 50/50 – kanskje allerede i 2020.
– Landegrensene bli mer og mer vasket bort og terskelen for å levere til utlandet blir lavere. Det gir store muligheter for alle som leverer teknologi. Målet vårt er å lage et stort, internasjonalt selskap med mange ansatte, sier Torgersen.
I 2014 satte Cegal seg et hårete mål om inntekter på over en milliard kroner innen 2016. Oljekrisen satte en effektiv stopper for det, men ballen er ikke lagt død.
– Ambisjonene ligger der fortsatt. Vi merker at ting tar lenger tid og at beslutninger om kjøp sitter lenger inne hos våre kunder. Men vi har fortsatt mål om å nå milliarden i omsetning – det er bare vanskelig å si når det vil skje, sier Torgersen.