Quantcast
Channel: Offshore – SYSLA
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1058

Staten brukte 2 milliarder – får 16 tilbake

$
0
0

For oljeselskapet VNG var leterefusjonsordningen av avgjørende betydning for etableringen på norsk sokkel, skriver Stavanger Aftenblad.

Selskapet har gjort funnene Pil og Bue som et direkte resultat av at det er kommet nye aktører til norsk sokkel etter innføringen av leterefusjonsordningen og årlige lisensrunder i modne områder.

Selskapet og partnerne fikk om lag 2 milliarder i refusjon for letekostnader.

16 milliarder kroner

Med en oljepris på 50 dollar fatet har feltet et inntektsoverslag på litt over 40 milliarder kroner gjennom levetiden. Når drifts- og utbyggingskostnader er trukket fra er inntektene vel 22 milliarder, av dette mottar staten 16 milliarder i skatteinntekter.

– Dette er god butikk for samfunnet og for staten, men inntektene som tilfaller staten som følge av aktiviteten som stimuleres av leterefusjonsordningen, kommer som regel dårlig fram i den offentlige debatten, påpeker Atle Sonesen, administrerende direktør i VNG Norge til Stavanger Aftenblad.

Fant Johan Sverdrup

Også Kristin Færøvik, administrerende direktør i Lundin Norway understreker betydningen av leterefusjonsordningen.

– Verken Edvard Grieg eller Johan Sverdrup, som ble funnet senere, ville vært funnet uten leterefusjonsordningen. Ordningen er viktig for stimulering av leteaktiviteten og etableringen av nye selskap. Uten leteaktivitet og et mangfold av aktører bygger vi ned norsk sokkel, påpeker Færøvik.

Leterefusjonsordningen kom på plass i 2005 for at det skulle bli mer attraktivt for nye oljeselskaper å drive med leting på norsk sokkel.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1058