I oversikten inngår både oppkjøp som omfatter deler av selskaper, for eksempel kjøp av felt og produksjon, og oppkjøp av hele selskaper. Oppsummeringen inneholder både oljeselskaper, riggselskaper og oljeservicebedrifter.
Maersk Oil – Total
Denne uken ble det kjent den franske giganten Total kjøper danske Maersks oljevirksomhet for 7,45 milliarder dollar, drøye 59 milliarder norske kroner. Maersk Oil har 19 lisenser på norsk sokkel, og oppkjøpet vil få betydning også her til lands. Det er foreløpig uvisst hva oppkjøpet betyr for ansatte i Norge, men det er allerede kjent at hovedkontorfunksjonene for de to selskapene virksomhet i Norge flyttes fra Stavanger til København. Oppkjøpet gir Total en eierandel i Johan Sverdrup-feltet.

Var det eierandelen i Johan Sverdrup-feltet som fristet Total da Maersk Oil ble kjøpt? Illustrasjon: Statoil
Songa Offshore – Transocean
I forrige uke kom nyheten om at riggkjempen Transocean har lagt inn bud på alle aksjene i konkurrenten Songa Offshore. Budet priser egenkapitalen til 9,1 milliarder kroner. Rigganalytiker Sondre Stormyr i Danske Bank Markets var overrasket over størrelsen på budet og mener Songas aksjonærer har fått en svært god pris.

Songa har fire CAT D-rigger på langtidskontrakter med Statoil. Her Songa Enabler, som borer i Barentshavet. Foto: Fredrik Refvem
Engie – Neptune
Det franske energiselskapet Engie (tidligere GDF Suez) ønsker å gå i en grønnere retning og hadde lenge vært på jakt etter ny eier for oljevirksomheten da britiske Neptune Energy kom på banen i vår. Avtalen innebærer at Neptune blir majoritetseier med 51 prosent av aksjene, mens kinesiske CIC øker sin andel til 49 prosent. Handelen innebærer at Engies oljevirksomhet prises til 4,7 millioner euro. Ifølge norgessjef Cedric Osterrieth blir det ingen ny omorganisering av den norske virksomheten som følge av oppkjøpet.

Engie er operatør på Gjøa-plattformen. Foto: Jon Ingemundsen.
Exxon Mobil – Point Resources
Ryktene hadde svirret en god stund da det i mars ble kjent at oljemyggen Point Resources, eid av HitecVision, kjøper opp ExxonMobils egenopererte felt på norsk sokkel. Oppkjøpet gjør at selskapets produksjon tidobles til drøyt 60.000 fat per dag. Gjennom oppkjøpet overtar Point Resources hele Exxon-organisasjonen som jobber med egenopererte felt – totalt om lag 300 personer. Prisen skal ligge på rundt åtte milliarder kroner.
Origo Exploration – DNO
I fjor høst ville ikke investorene bak Origo Exploration bruke mer penger på selskapet. Dermed startet jakten på nye eiere. Like over nyttår viste DNO interesse og samtaler om oppkjøp ble satt i gang. Tidlig i mai kunne oppkjøpet offentliggjøres, og DNO Norge var et faktum. Fusjonen innebærer comeback på norsk sokkel for DNO, som de siste årene har konsentrert virksomheten om Midtøsten og Afrika. DNO-ledelsen har allerede varslet at nye oppkjøp er høyaktuelt.

Origo kjøpes opp av DNO, som har planer om å bli en stor aktør på norsk sokkel. Fra venstre: Ørjan Gjerde, Bijan Mossavar-Rahmani, Bjørn Dale og Svein Ilebekk. Foto: Ola Myrset
Baker Hughes – General Electric
Allerede i oktober i fjor ble det kjent at Baker Hughes og GE Oil & Gas ville slås sammen. Først i sommer ble fusjonen endelig godkjent av amerikanske konkurransemyndigheter. Fusjonen gjør selskapet til verden nest største oljeserviceaktør. Avtalen skal ha en verdi på svimlende 30 milliarder dollar.
Reinertsen – Aker Solutions
Det familieeide selskapet Reinertsen har vært gjennom en tøff tid, med lønnskutt og oppsigelser. I mars la Aker Solutions 212,5 millioner kroner på bordet og kjøpte vedlikehold- og modifikasjonsselskapet med 700 ansatte. I forbindelse med oppkjøpet ble det kjent at Reinertsen ville gått konkurs om ikke Aker Solutions hadde åpnet lommeboken og reddet selskapet.
Centrica – Bayerngas
I juli kom meldingen om at Centrica Exploration & Production og Bayerngas Norge AS slår seg sammen til et nytt olje- og gasselskap. I det nye selskapet eier Centrica plc 69 prosent, mens Bayerngas Norges aksjonærer skal eie de resterende 31 prosentene. Sammenslåingen vil skape et betydelig europeisk olje- og gasselskap med en totalproduksjon på om lag 50–55 millioner fat oljeekvivalenter i 2017. Selskapet ledes fra Storbritannia.
Tror på mer
Det har lenge vært ventet at det ville komme flere oppkjøp i kjølvannet av krisen oljenæringen har opplevd de siste årene.
– Jeg forventer en konsolidering av selskapene for å øke effektiviteten og få ned den totale kostnaden på norsk sokkel, sa EY-partner Espen Norheim i en Oilcast-episode i vår.
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebanken 1 SR-Bank var enig.
Knudsen tror det også vil skje mer på lokalt nivå framover.
– Det begynner med de store, så sildrer det nedover. Det er det som skjer nå. Så blir det veldig spennende å se hva som skjer regionalt. Det er grunn til å tro at bedrifter snakker sammen for å se hvordan de kan jobbe tettere og slås sammen for å komme sterkere ut av dette, sier han.
Hør hele Oilcast-episoden her:
Er det noen store oppkjøp som mangler i denne oversikten? Send en e-post til ola@sysla.no med innspill.