Quantcast
Channel: Offshore – SYSLA
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1058

Stor spenning før tre nye Lundin-brønner i Barentshavet

$
0
0

Oljedirektoratets prognoser viser at mesteparten av de uoppdagete petroleumsressursene på norsk sokkel ventes å være i Barentshavet. Men først må de finnes, og det er Lundin godt i gang med.

Fakta

LUNDIN I BARENTSHAVET

  • Selskapet boret sin første letebrønn i Barentshavet i 2011, og har hatt leteboring hvert år siden.
  • I 2017 borer Lundin syv egenopererte brønner.
  • Til nå Filicudi, Gohta 3, og to brønner på Alta 4 – her ble det en separat sidestegsbrønn i tillegg.
  • Brønnene som gjenstår er Børselv (PL609), Hufsa (PL533) og Hurri (PL533) helt på tampen av året.
  • Funn i Barentshavet: Skalle (2011), Gohta (2013), Alta (2014), Ørnen (2015), Neiden (2016), Filicudi (2017).

 

– Vi ønsker å sikre oss et sammenhengende leteareal slik at vi kan dra full nytte av kunnskapen vi får om geologi og petroleumssystemene i området, og i tillegg sikre en effektiv utbyggingsstrategi. Her må vi også berømme myndighetene som gjennom lisenstildelingene viser at de ser verdien av en helhetlig områdestrategi, sier Lundins letesjef, Halvor Jahre til Sysla.

Slik jobbet selskapet også på Utsirahøyden i Nordsjøen hvor storfunnene Edvard Grieg og Johan Sverdrup ble gjort. Samme strategi er altså valgt for Lopphøgda, der fem av Lundins seks funn i Barentshavet ligger. 

Jahre er spent på hva som finnes i de tre gjenværende letebrønnene som skal bores i år.

Letesuksess

Av de syv prospektene selskapet har boret til nå har altså seks resultert i funn.

– Når man tenker på at to av tre letebrønner normalt er tørre, må vi si oss veldig godt fornøyd med resultatene til nå, sier Jahre.

Hittil i år har Lundin boret Filicudi-prospektet, der selskapet fant olje. Det er også boret to brønner på Alta 4, den ene en sidestegsbrønn. 

– Vi jobber nå videre med Filicudi for å forstå omfang og kvalitet og se om det kan bygges ut. I tillegg skal vi bore ytterligere tre nye prospekter før året er omme, hvorav to er nær dette funnet. 

– Det knyttes naturligvis ekstra spenning til første brønn i nye prospekter. De har vi altså hele tre av på planen for høsten og vinteren: Børselv, Hufsa og Hurri.

To rigger

Det er Leiv Eiriksson som borer for Lundin i årets letekampanje i Barentshavet.

Lundin er også lisenspartner i Korpfjell som Statoil nå er i gang med lenger øst i Barentshavet.

– Vi er selvsagt er spente på resultatene fra denne brønnen.

Hvilke brønner og prospekter som skal bores neste år, er ikke endelig bestemt. Men Lundins ambisjonsnivå er høyt.

– Vi har fortsatt opsjoner på syv brønner i kontrakten med Leiv Eiriksson som ikke er utøvd. I tillegg har vi i sommer kontrahert COSLInnovator, som skal bore for oss i Nordsjøen i 2018. Den kan også operere i Barentshavet i sommerhalvåret. Vi har identifisert en rekke prospekter som vi finner interessante. 

Langtidstester Alta neste år

De klimatiske forholdene i områdene Lundin opererer i Barentshavet er ikke veldig forskjellig fra det selskapet er godt kjent med fra andre deler av norsk sokkel. Faktisk er vind- og bølgeforhold bedre enn i eksempelvis deler av Norskehavet.

– Den største forskjellen for Lopphøgda vil jeg si ligger i undergrunnen. Her finner vi det som heter karstifiserte karbonater som er en type reservoarstein med mange hulrom. Dette er en kjent reservoartype på verdensbasis, men funnene vi har gjort på Lopphøgda er de første av denne typen på norsk sokkel. Brønntestene vi har gjort hittil har gitt positive resultater, men vi planlegger en langtidstest fra Alta-reservoaret neste år for å skaffe oss kunnskap om hvordan produksjonsegenskapene er over tid, sier Jahre. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1058