Tre år etter at oljeprisen kollapset og forsterket det som er blitt omtalt som «oljekrisen», er oljeserviceselskapet Archer snart over kneika.
– Men vi ser et hardere arbeidsliv. Kravene til oljearbeiderne om å være effektive er tøffere, sier klubbleder Oddvin Andreassen i Industri Energi i Archer til Aftenbladet.
Sammen med koordinerende hovedverneombud Bjørn Dyrnes oppsummerer han tre-fire tøffe år.
– Folk har måttet tåle mye, sier de.
Merket nedgangen tidlig
Allerede i 2013 innså oljeselskapene med Statoil i spissen at pengebruken hadde tatt helt av, og resultert i et altfor høyt kostnadsnivå i hele bransjen. Effektivisering og milliardkutt ble planlagt.
Så kollapset oljeprisen. I juni 2014 var oljeprisen over 115 dollar fatet. 19 måneder senere var prisen under 27 dollar.
– Archer var blant de første som fikk merke nedgangstidene. Vi hadde en stor portefølje på plattformboring på faste installasjoner som Ekofisk og Statfjord. Det kostet oljeselskapene lite å stoppe boreoperasjonene, men vi satt igjen med overtallige, sier Andreassen.
Fra 72 til seks
På Ekofisk-feltet kjøpte og betalte ConocoPhillips fast for 72 mann, eller fem wireline-«pakker» fra Archer, før oljekrisen. De ble redusert til seks mann på tre år, ifølge klubbleder Andreassen.
Han hevder Industri Energi har regnestykker som viser at behovet for personell som lagt overstiger dette.
– Men det er kun de seks ConocoPhillips har forpliktet seg til, så da må Archer permittere folk. De vet ikke om de kan betale dem lønn. Men når vi ser hvor mye de permitterte likevel har jobbet, så er det formidabelt, sier Andreassen.
Hans påstand er at ingen skulle vært permittert, de skulle vært i fast jobb.
Effektive løsninger
Operasjonssjef Joachim Bengtsson i Archer sier selskapet har 900 ansatte innen plattformboring og er i en relativt stabil situasjon, men opplever likevel markedssituasjonen som krevende.
– Vår bransje er i endring og det er viktig at boreentrepenører finner gode samarbeidspartnere slik at POB (antall personell ombord, red anm.) går ned. Det forventes mer integrerte tjenester og at det tilrettelegges for at flere oppgaver styres fra land, sier Bengtsson.
Les hele artikkelen på Aftenbladet.no.