
De bommet grovest av alle på hvor ille 2016 skulle bli. Nå spår offshore-entreprenørene selv at det vil ansettes 270 nye i år.
I går la Norges Rederiforbund sin konjunkturrapport, helseerklæringen for norske rederier.
Det var ikke spesielt lystig lesning.
Omsetningen i fjor ble enda verre enn rederiene hadde sett for seg, og de som bommet grovest var offshore-entreprenørene, altså eierne av mobile rigger, boreskip, losjienheter og flytende produksjonsenheter for olje og gass.
De forventet en reduksjon på 4,6 prosent, mens estimatet i rapporten viser en reduksjon på hele 28 prosent.
Tror ikke på ansettelsesfest
Men nå kan situasjonen være i ferd med å snu, mener senioranalytiker Janne Kvernland i Nordea etter å ha hørt riggselskapene legge fram sine siste kvartalsresultater og snakke om utsiktene framover.
For oljeselskapene har begynt å interessere seg for borerigger igjen.
– Interessen har ikke materialisert seg i nye oppdrag, men riggselskapene får flere forespørsler. Det kan være positivt, ikke for i år, men for 2018, sier Kvernland til Stavanger Aftenblad.
Riggeksperten tror imidlertid ikke på noen umiddelbar ansettelsesfest i bransjen.
Vil ansette 270
Det gir administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund henne rett i, men tegn til lysning er det likevel:
Mens offshore-rederiene forventer videre nedbemanninger i år, svarer offshore-entreprenørene at de forventer en netto oppbemanning på 270 ansatte i 2017, ifølge konjukturrapporten.
Nordea har likevel et negativt syn på riggsektoren.
– Det er alt for mange rigger. Flere må skrotes og etterspørselen må stige for å kunne friskmelde markedet. Siden er for mange rigger, mener vi at presset på ratene vil vedvare. Vi har fortsatt for mye gammel riggkapasitet for norsk sokkel, sier Kvernland til Aftenbladet.
Når bunnpunktet i 2017
For rigganalytiker Lars Eirik Nicolaisen hos Rystad Energy er det ikke veldig overraskende at det snakkes om ansettelser i bransjen nå. Men det betyr ikke at han tror på full fest og jubelbrus framover.
– En stund nå har vi sett konturene av bunnen. Vi har ennå ikke lagt den bak oss, men det er ikke så langt unna. I praksis vil det si at vi når bunnpunktet i 2017 en gang, og at 2018 blir bedre enn 2017, sier Nicolaisen til Aftenbladet.
I februar 2016 lå 100 skip og 16 rigger tilhørende Rederiforbundets medlemmer i opplag.
Ett år senere teller vi 158 skip og 25 rigger fra deres medlemmer i opplagsbøyene, og den krevende situasjonen ser ut til å vedvare også gjennom 2017, ifølge Henriksen.