Siden forsyningsbasen på Mongstad ble etablert i 1984 har den blitt utbygget og oppgradert betydelig. I dag forsyner den over 20 installasjoner, og havnen opererer over 3000 årlige anløp.
Mandag var olje- og energiminister Terje Søviknes på plass på Norges største forsyningsbase for å gjennomføre den offisielle åpningen på vegne av Statoil.
Før hadde Statoil to forsyningsbaser for feltene i vest. Men skipene seilte på kryss og tvers og overlappet hverandre, og i 2013 ble det bestemt at et nytt seilingsmønster skulle på plass, i tillegg til at basene skulle spesialisere seg.
Som følge av det endrede seilingsmønsteret, ble basen på Ågotnes, som tidligere var hovedforsyningsbasen, valgt bort til fordel for Mongstad. I tillegg kom oljenedturen – noe som samlet gjorde at CCB på Ågotnes måtte kutte kraftig i bemanningen.
Mongstadbase AS ble kjøpt av CCB i 2015, og endret navn til CCB Mongstad. På forsyningsbasen har infrastrukturen nå blitt bygget ut for å kunne håndtere en dobling i forsyningsvolum.
På basen har det blitt bygget et nytt bulkanlegg, en ro-ro-kai, en LNG-terminal og et nytt varehus på 6000 kvadratmeter. I tillegg har det blitt bygget en ny forsyningskai og et kontrollert område for sikker logistikkflyt for Statoil.
Gevinstene som trekkes fram som følge av denne omleggingen er bedre utnyttelse av forsyningsfartøy, lavere CO2-utslipp, effektive baseløsninger, stordrift av anlegg og infrastruktur og samordning av transport.
Få også med deg:
- – Hvis det ikke går bedre i år, får far komme tilbake og ta over igjen, sier Boye Christiansen. Han har hatt sitt første hele år som sjef for familiebedriften SFF.
- 20 år på Ekofisk-feltet gjorde ham syk, mener den tidligere kranmekanikeren. Men tingretten er ikke enig.
- Aker BP har gitt PXO kontrakt for oppgradering av prosessimulatorer på Alvheim, Skarv, Ula og Vallhall.
- Advantec lander sine største kontrakter noensinne. Den globale Stord-virksomheten på Eldøyane har skaffet seg arbeid i Afrika til verdier på et tresifret millionbeløp.
- Sjansen for krisegrep i Petroleum Geo-Services er betydelig redusert, mener ABG Sundal Collier. De jekker nå sitt kursmål på aksjen kraftig opp, fra én til 25 kroner. (E24)